Bevrijdingsdag en bevrijd worden van een familieconflict!
Op 5 mei 2017 kwam het volgende in het nieuws: Uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat bijna de helft van alle Nederlanders bereid is één van de huidige officiële vrije dagen in te leveren om elk jaar op Bevrijdingsdag vrij te zijn. Dit onderzoek is een aanvulling op het Nationaal Vrijheidsonderzoek van het Comité 4 en 5 mei. Dat leert dat ruim 70% van de bevolking voorstander is van een vrije Bevrijdingsdag. Kennelijk is het voor ons echt belangrijk dat we vieren dat we in vrijheid leven. Vrijheid en conflicten hebben direct met elkaar te maken.
Zo was het vanmorgen dat ik in een familiemediation in Eindhoven aan de deelnemers vroeg wat de mediation bespreking van vandaag zou kunnen opleveren. Eén van de familieleden zei: Ik hoop op een echte Bevrijdingsdag voor onze familie.
Een leven zonder spanningen en conflicten bestaat niet. Het gaat erom om steeds weer opnieuw een goede balans te vinden. Je hebt te maken met je eigen innerlijke conflicten, maar ook die tussen jezelf en anderen. Mensen in een groep, in een sociale omgeving hebben nu eenmaal verschillende verlangens, wensen en doelen. Tijd en geld, en laten we niet vergeten de onderlinge machtsverhoudingen spelen door elkaar heen. Conflicten ontkennen of negeren zorgt er meestal voor dat het conflict op een ongelegen moment escaleert. Leren om conflicten hanteerbaar te maken en aan te pakken voorkomt dan ook veel problemen. Conflicten hoeven op zich niet negatief te zijn. Ze scheppen meestal duidelijkheid. Daarom is familiemediation zo'n mooie gelegenheid denk ik.
Een van de familieleden antwoordde dan ook met: Misschien is deze familiemediation wel een echte kans voor ons. Het conflict is niet fijn en kost ons al een half jaar slapeloze nachten, maar nu we hier aan tafel zitten is het een enorme kans om alles te bespreken wat al jaren gesust is of weg gezwegen.
Familiemediation en omgaan met conflicten
De mediation ging dan ook vooral om de achterliggende dynamiek en ieders behoeften . Wanneer je deze begrijpt krijg je inzicht in een conflict en kun je veel bijdragen aan verbetering van de situatie. Zoals de Amerikaanse psycholoog Kenneth Kaye heeft gezegd: ‘If we manage conflict constructively, we harness its energy for creativity and development.’ Geweldloos feedback geven zonder ergernissen
Ik leer de mensen aan tafel altijd om het alternatief is om het proces van Geweldloze of Verbindende Communicatie te gebruiken. Het legt de nadruk op het communiceren van gevoelens en behoeftes; op dat wat ons wezenlijk raakt. Daarmee stelt Geweldloze Communicatie je in staat om zowel in verbinding te zijn met jezelf als met de ander. Mijn ervaring is dat er in die verbinding helderheid ontstaat en ruimte voor mededogen en compassie. Waarmee een oplossing binnen handbereik ligt die zowel je eigen behoeften vervult als die van de ander. Je kunt je dan richten op wat ieder waarneemt en voelt en daarnaast op wat de onderliggende behoeften zijn en wat ieder van elkaar graag zou willen.
Ergernissen en meningsverschillen zijn menselijk en horen bij het dagelijks leven. Zolang je op een constructieve manier feedback geeft kom je vaak al een heel eind met conflictloos door het leven gaan. Effectief feedback geven is met zelfreflectie de basis voor het behouden van jullie onderlinge relaties. Feedback wordt nu ontvangen als een aanval, als een uitgesproken irritatie en niet opbouwend.