Scheiden met een eigen bedrijf
De combinatie van een eigen bedrijf én scheiden van je partner kan de nodige stress en zorgen opleveren. Zo’n persoonlijk conflict wil je met enige compassie kunnen oplossen. Zo rustig mogelijk. Scheiden terwijl je een eigen bedrijf hebt roept ook allerlei vragen op, zoals: heeft mijn aanstaande ex-partner recht op een deel van het bedrijf? Kan je eigen bedrijf bij een scheiding nog wel blijven bestaan? Wat zijn de financiële en andere gevolgen precies?
We willen bij een scheiding met eigen bedrijf overzicht bieden, een neutrale partij zijn. Met als doel: gezamenlijk tot een oplossing komen. Krijg inzicht en antwoorden op de volgende vragen:
- Hoe zit dat met een scheiding als je een BV hebt?
- Hoe verdeel je je bedrijf als je gaat scheiden in gemeenschap van goederen?
- Gelden er bij een eenmanszaak of VOF andere regels bij scheiden, vergeleken met de eenmanszaak?
- Waarom is mediation geschikt voor een scheiding met eigen onderneming?
Een eigen zaak en scheiden toegelicht
Hoe ingrijpend scheiden ook is, het is juist bij een eigen zaak belangrijk om alles goed te laten uitzoeken. Hierin kan Mayet Mediators een belangrijke, bemiddelende rol spelen, waarbij we overview houden. Scheiden met een eigen zaak roept onzekerheid op over inkomen, geld en verdeling. Waar hebben jij en je aanstaande ex recht op? Hoe zit het met die eigen zaak? Op deze pagina geven we richtlijnen en duidelijkheid, als je besluit te scheiden en tegelijk een eigen bedrijf hebt en wilt behouden.
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, of ben je ooit een geregistreerd partnerschap aangegaan, dan is negen van de tien keer de helft van je eigen zaak voor je (ex-)partner. In andere gevallen bepalen eventuele huwelijkse voorwaarden de verdeling van een eigen zaak met scheiding. We beginnen met de gevolgen van een scheiding per ondernemingsvorm. Hoe ziet je eigen zaak er juridisch uit? Wat is vastgelegd? Dat heeft onherroepelijk invloed op het scheiden. Mayet Mediators staat beide kanten bij. Dat doen we eerst in een oriënterend gesprek.
Scheiden als je een BV hebt
Mensen die scheiden met een BV (besloten vennootschap) hebben vragen over de verdeling van de onderneming. Zowel de persoon met een eigen zaak als de partner, die niet actief in de BV deelneemt. Schakel je Mayet Mediators in, dan geven we het advies om de waarde van je BV te laten bepalen. Leidend is of de relatie in gemeenschap van goederen is vastgesteld of onder huwelijkse voorwaarden. Dat is het vertrekpunt. We gaan hierbij vervolgens oplossingsgericht te werk, met de intentie om er samen (met compassie) uit te komen. Daar staat Mayet Mediators om bekend en dat maken we waar. Juist als het ook heel persoonlijk wordt.
Bij gemeenschap van goederen wordt de BV bij een scheiding gelijk verdeeld: ieder krijgt de helft van de waarde. Bij huwelijkse voorwaarden ligt er al iets over een verdeling vast en hoe de BV na de scheiding verdergaat. Onderdeel van die voorwaarden kan een verrekenbeding zijn: een gemaakte afspraak tussen beiden met betrekking tot een verdeling van bezittingen, afhankelijk van wat beide partners jaarlijks hebben ingebracht in een huwelijk of geregistreerd parterschap. De ervaring leert dat niet altijd goed vastgesteld kan worden hoe groot die inbreng per persoon is, overigens.
Een van de eerste zaken waar je samen met Mayet Mediators naar kijkt is dus de waarde van de BV, bij een scheiding. Op basis daarvan kunnen (partner)pensioen, alimentatie of eventuele dividendverdeling worden bepaald. De waarde van de BV moet zuiver zijn bepaald, zo compleet mogelijk.
Scheiden met een VOF
Als je als ondernemer gaat scheiden met een VOF op je naam, heeft dit niet alleen gevolgen voor jouzelf, partner en/of kinder. Ook vennoten van dezelfde firma kunnen hier wat van merken. En net zoals bij een BV wordt ook hier gekeken naar hoe je gehuwd bent: gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Dat bepaalt in de grote lijnen de financiële afwikkeling van de scheiding en het aandeel in de VOF. Meerdere situaties zijn echter denkbaar bij een VOF.
- Je hebt samen met je partner een VOF: deze constructie kan aanblijven, ook bij het beëindigen van een huwelijk. Het wordt dan enkel een zakelijke relatie tussen beiden. Is dat haalbaar? Gaat dat lukken? Zorg voor een neutraal advies en leg die afspraken goed vast. Als één van de twee vennoten stopt kan de ander diens aandeel overnemen en wordt de VOF bijvoorbeeld een eenmanszaak. Allebei stoppen met de VOF kan ook: naast de scheiding moet ook de VOF worden opgeheven en daar hoort de waardeverdeling bij.
- Eén van de twee heeft een VOF met een ander / anderen: je kunt dan je werkzaamheden als vennoot voortzetten. De (ex-)partner kan recht hebben op een deel van de waarde van jouw vennootschapsaandeel.
- Beiden zitten in dezelfde VOF mét anderen: hier komt vaak het meeste overleg bij kijken. Andere vennoten hebben ook zeggenschap in de afwikkeling. Hoe kijken zij bijvoorbeeld tegen de (zakelijke) rollen aan van beide personen binnen de VOF? Hoe zit het met de juridische en fiscale gevolgen? Diverse belangen en meningen worden ingebracht. Juist dan kan Mayet Mediators van meerwaarde zijn, om neutraal overzicht te houden.
Scheiden met een eenmanszaak
Hoe gaat dat precies met een eenmanszaak bij een scheiding? Mayet Mediators kan hier zeker over adviseren, in heldere communicatie, vanuit bemiddelend perspectief.
Een eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat er geen verdeling is tussen privévermogen en zakelijk vermogen. Als de eenmanszaak op jouw naam staat ben je dus ook privé aan te spreken op eventuele schulden. Dat werkt door op de aanstaande ex-partner: álles moet worden verdeeld. En die verdeling begint bij de waardebepaling van de eenmanszaak op het moment van de scheiding. Bij Mayet durven we te zeggen dat de waardebepaling van een eenmanszaak bij een scheiding een doorslaggevende rol heeft bij de verdeling ervan. Meer willen weten? Neem dan gerust contact met ons op.
Scheiden in gemeenschap van goederen bij een eigen bedrijf
Scheiden in gemeenschap van goederen zegt het zelf al: mensen gaan uit elkaar en verdelen alle goederen, alle bezittingen. Van geld tot materiaal. Daar hoort een eigen bedrijf ook bij. Zoals we eerder schreven kunnen er ook huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld om de continuïteit van het eigen bedrijf bij een scheiding veilig te stellen. Maar bij gemeenschap van goederen is het uitgangspunt helder: de zaak is gemeenschappelijk bezit en moet als zodanig tussen beide partijen verdeeld worden, bij een scheiding.
Hoewel bovenstaand heel zakelijk klinkt, begrijpen we dat de stress en emoties altijd van invloed zijn op de voortgang van de scheiding en de communicatie onderling. Mayet Mediators probeert in ieder geval altijd de gesprekken open en eerlijk te houden, met gevoelsbesef.
Waardebepaling van een bedrijf bij een scheiding
Het bepalen van de waarde van je eigen bedrijf ligt bij een scheiding in handen van een specialist. Dat kan een boekhouder of accountant zijn. Zo’n waardebepaling van een bedrijf is afhankelijk van onder meer jaarcijfers, marktomstandigheden, diverse geldstromen, bedrijfsmiddelen en toekomstfactoren. Mayet Mediators is van mening dat ook de waardebepaling van een bedrijf bij een scheiding zo neutraal mogelijk moet plaatsvinden.
De waardebepaling van een eenmanszaak bij scheiding is anders dan bij andere rechtsvormen zoals de eerdergenoemden BV en VOF. Die waarde is wat lastiger vast te stellen. Bij een eenmanszaak ligt de waarde vaak in de immateriële hoek zoals reputatie, grootte van het klantenbestand, maar ook persoonlijke vaardigheden van de ondernemer zelf, de eigenaar / oprichter van het bedrijf.
Mediation voor scheiden bij een eigen onderneming
Als je gaat scheiden als ondernemer en je hebt door omstandigheden niet altijd oog voor het geheel of het einddoel, dan biedt mediation een weg. Hetzij om zicht te behouden op de voortgang van je eigen onderneming, of om er met hulp van een neutrale partij samen uit te komen.
Scheiden bij een eigen onderneming heeft zowel voor jou als je ex-partner consequenties. Dankzij een persoonlijke aanpak, met oog voor beide kanten en het streven naar een volledig overzicht en tijdspad op het gebied van geldzaken, bezit of andere middelen, wordt de oplossing gezocht. Door een scheiding samen op te pakken kan deze lastige periode tot een betere toekomst leiden, voor allebei. Samen streven naar perspectief, met ruimte en respect voor beiden.
Mayet Mediators staat voor je klaar, bij scheiden in het geval van een eigen onderneming. Daar hoort uiteraard ook nazorg bij, in het geval van belastingaangifte na een scheiding bijvoorbeeld.
We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!