Wat een goede omgangsregeling is, dan kunnen jullie samen het beste bepalen. Ieder kind heeft recht op een gelijkwaardige relatie met beide ouders na de scheiding. Een omgangsregeling is goed, wanneer je merkt dat het met de kinderen goed gaat na de scheiding. Bij een omgangsregeling zijn de kinderen vaker bij één ouder. Bijvoorbeeld de situatie dat de kinderen in het weekend bij de ene ouder zijn en de overige dagen van de week bij de andere ouder. Vaak kiezen ouders hiervoor wanneer het werk van de ene ouder dit wel toelaat en van de andere ouder niet. Soms hebben ouders voor de scheiding al een bewuste keuze gemaakt in de zorg voor de kinderen van bijvoorbeeld de moeder. Zolang jullie rekening houden met de behoefte van de kinderen, zijn er veel alternatieven mogelijk in een omgangsregeling. Daarbij zijn de reistijden tussen de huizen van jullie ouders ook een belangrijk gegeven bij wisselmomenten.
Wanneer we afspraken bespreken in de mediation rondom de omgangsregeling, komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Op welke dagen zijn de kinderen bij wie, kunnen we daar structuur in brengen, bijvoorbeeld een verdeling in even en oneven weken.
- Op welke manier verloopt het halen en brengen en hoe deel je de kosten van de omgangsregeling? Hoe worden de vakanties en vrije dagen verdeeld, wat is haalbaar, wie heeft de verantwoording voor het regelen van oppas?
- Hoe gaan jullie om met verjaardagen en feestdagen?
- Hoe onderhouden de kinderen contact met de andere ouder, bij wie ze niet zijn?
Dynamisch in de tijd: Het kan zijn dat in de loop van de tijd de omgangsregeling niet meer goed bij jullie situatie past. Bijvoorbeeld door andere werktijden of omdat de kinderen ouder worden, bijvoorbeeld dat sport en andere hobby’s op bepaalde dagen plaats vinden. In het ouderschapsplan nemen we ook op op welke manier je de omgangsregeling evalueert, bijstelt of wijzigt.