mg2.jpg

Mediation in de zorg

Ontdek hoe mediation in de zorg jou kan helpen. Als jij worstelt met conflicten en spanningen in de gezondheidszorg, is mediation in de zorg dé oplossing voor jou. Onze ervaren mediators bieden begeleiding en ondersteuning om samen tot duurzame oplossingen te komen. Stop met piekeren en start met effectieve conflictoplossing. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en zet de eerste stap naar een harmonieuze werkomgeving.

Effectieve procedure - haalbare afspraken
De beste alternatieven zoeken
Invloed op het eindresultaat

Een arbeidsconflict in de zorg tijdig oplossen

Als jij te maken krijgt met een arbeidsconflict in de zorg, wil je dit natuurlijk zo snel en effectief mogelijk oplossen. Mayet Mediators bieden “Zorgmediation”, de ideale oplossing om conflicten in de gezondheidszorg op een constructieve manier aan te pakken. Hier zijn vijf redenen waarom mediation in de gezondheidszorg zo goed werkt:

  1. Mediation is gericht op samenwerking: In plaats van te focussen op winnen of verliezen, staat zorgmediation voor samenwerking. Mayet Mediators begeleiden als mediator in de gezondheidszorg jou en de andere partij(en) om gezamenlijk tot een oplossing te komen die voor iedereen aanvaardbaar is. Dit creëert een positieve en harmonieuze werkomgeving.
  2. Neutraliteit van de zorgmediator: Mayet Mediators zijn onpartijdige mediator in de zorg. Dat zorgt ervoor dat alle betrokkenen zich gehoord en begrepen voelen. Als neutrale procesbegeleider helpen we om emoties en spanningen te kanaliseren, waardoor een veilige omgeving ontstaat om het conflict te bespreken.
  3. Vertrouwelijkheid en privacy: Alles wat tijdens de zorgmediation wordt besproken, blijft strikt vertrouwelijk. Dit biedt jou en andere betrokkenen de vrijheid om openhartig te praten zonder angst voor repercussies, waardoor diepgewortelde problemen kunnen worden aangepakt.
  4. Maatwerkoplossingen: Elke situatie is uniek, en mediation in de zorg biedt maatwerkoplossingen die specifiek zijn afgestemd op jouw conflict. Geen standaardoplossingen, maar een aanpak die past bij de behoeften en belangen van alle partijen.
  5. Tijdbesparend en kosteneffectief: In vergelijking met juridische procedures, een lange periode van ziekmelding of vooraf gaand aan een re-integratietraject, bespaart zorgmediation onnodige negatieve energie, tijd en geld. Door het conflict snel en efficiënt op te lossen, kunnen jij en je collega's zich weer volledig richten op de zorgverlening.


Kies nu voor mediation in de zorg en ontdek zelf de voordelen van deze conflictoplossende aanpak. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een ervaren Mayet Mediator. Samen werken we aan een harmonieuze werkomgeving waarin conflicten constructief worden opgelost. Wacht niet langer en investeer in een gezonde en productieve werkomgeving voor jou en je team!

Een conflict tussen patiënt en zorgverlener oplossen?

Heb je ooit problemen ervaren met een arts, letselschade, of een zorgverzekeraar? 

Misschien heb je klachten over de behandeling of het verblijf in een ziekenhuis, of over geleverde woonzorg. Of problemen met een zorgverzekering omtrent een bepaalde behandeling of medicijnen. Het is begrijpelijk dat zulke situaties tot conflicten kunnen leiden, en deze conflicten hebben vaak een verstrekkend effect op de communicatie en relatie tussen jou en de betrokken zorgverlener. En het leidt tot grote zorgen, zowel bij jezelf maar ook bij de familie, betrokkenen en mantelzorgers. Mayet Mediators zijn ervaren om met mediation in de zorg te helpen om deze problemen op een constructieve manier op te lossen.

Een conflict kan leiden tot een verstoorde communicatie en relatie tussen jou (en de familie) en de behandelend arts of het zorgpersoneel.  Het begint vaak met misverstanden of onuitgesproken zorgen, afspraken die niet nagekomen worden, de kwaliteit van de zorg en de aanspreekpunten binnen de zorg. Zorgen die zich geleidelijk opbouwen. Als deze zorgen niet op een open en eerlijke manier worden besproken - of je voelt je niet gehoord of erkend daarin - dan ontstaat er een impasse, en in het ergste geval willen de betrokkenen helemaal niet meer met elkaar praten. De emoties lopen hoog op, en het wordt steeds moeilijker om naar elkaar te luisteren. Boosheid en frustratie kunnen leiden tot simplificatie van standpunten, waarbij nuance verloren gaat. Het gevolg is dat men elkaar niet meer begrijpt en er een grote kloof ontstaat.

Een verstoorde communicatie kan aanleiding zijn tot verdere conflicten en kan de zorgrelatie ernstig schaden. Dit is een ernstige situatie, vooral in de gezondheidszorg, waar een goede communicatie van cruciaal belang is voor een succesvolle behandeling en zorgervaring.

Gelukkig biedt mediation in de zorg een effectieve manier om deze conflicten aan te pakken en de communicatie te herstellen. Mayet Mediators fungeren als een bemiddelaar tussen jou (en de familie) en de zorgverlener, en begeleidt het gesprek op een gestructureerde en respectvolle manier. Door het creëren van een veilige omgeving waarin beide partijen zich gehoord voelen, kunnen diepgewortelde problemen en zorgen op tafel worden gelegd en kunnen misverstanden worden opgehelderd.

Het effect van zorgmediation is vaak opmerkelijk. Conflicten worden opgelost, de communicatie wordt hersteld en de relatie tussen patiënt en zorgverlener wordt versterkt. Dit heeft niet alleen een positieve impact op de direct betrokkenen, maar ook op de kwaliteit van de zorg en de werksfeer in de zorginstelling.

Als jij te maken hebt met een conflict in de zorg, aarzel dan niet langer. Neem vandaag nog de stap naar een constructieve oplossing door contact op te nemen met onze ervaren zorgmediators. Samen werken we aan een gezonde en harmonieuze zorgomgeving waarin de belangen van alle partijen worden gerespecteerd. Dat heb je verdiend.

Veelgestelde vragen

Wat een goede omgangsregeling is, dan kunnen jullie samen het beste bepalen. Ieder kind heeft recht op een gelijkwaardige relatie met beide ouders na de scheiding. Een omgangsregeling is goed, wanneer je merkt dat het met de kinderen goed gaat na de scheiding. Bij een omgangsregeling zijn de kinderen vaker bij één ouder. Bijvoorbeeld de situatie dat de kinderen in het weekend bij de ene ouder zijn en de overige dagen van de week bij de andere ouder. Vaak kiezen ouders hiervoor wanneer het werk van de ene ouder dit wel toelaat en van de andere ouder niet. Soms hebben ouders voor de scheiding al een bewuste keuze gemaakt in de zorg voor de kinderen van bijvoorbeeld de moeder. Zolang jullie rekening houden met de behoefte van de kinderen, zijn er veel alternatieven mogelijk in een omgangsregeling. Daarbij zijn de reistijden tussen de huizen van jullie ouders ook een belangrijk gegeven bij wisselmomenten.

Wanneer we afspraken bespreken in de mediation rondom de omgangsregeling, komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Op welke dagen zijn de kinderen bij wie, kunnen we daar structuur in brengen, bijvoorbeeld een verdeling in even en oneven weken.
  • Op welke manier verloopt het halen en brengen en hoe deel je de kosten van de omgangsregeling? Hoe worden de vakanties en vrije dagen verdeeld, wat is haalbaar, wie heeft de verantwoording voor het regelen van oppas?
  • Hoe gaan jullie om met verjaardagen en feestdagen?
  • Hoe onderhouden de kinderen contact met de andere ouder, bij wie ze niet zijn?

Dynamisch in de tijd: Het kan zijn dat in de loop van de tijd de omgangsregeling niet meer goed bij jullie situatie past. Bijvoorbeeld door andere werktijden of omdat de kinderen ouder worden, bijvoorbeeld dat sport en andere hobby’s op bepaalde dagen plaats vinden. In het ouderschapsplan nemen we ook op op welke manier je de omgangsregeling evalueert, bijstelt of wijzigt.

Co-ouderschap staat voor collega-ouderschap. Het is belangrijk je te realiseren hoe goede collega’s met elkaar omgaan. Want deze grondhouding is van groot belang wanneer je als co-ouders wilt samenwerken na de scheiding. Goede collega’s communiceren met elkaar, hebben dezelfde visie, zijn bereid taken van elkaar over te nemen, geven elkaar rugdekking en hebben zorg voor elkaar. Wanneer dit goed gaat, is co-ouderschap een zegen voor kinderen na de scheiding.

Als co-ouders zullen jullie wensen en behoeften wat betreft de zorg- en opvoedingstaken na de scheiding op elkaar moeten aansluiten. Daarom is het belangrijk dat bij een co-ouderschap jullie min of meer dezelfde ideeën hebben over de zorg en opvoeding van de kinderen. Ook moet co-ouderschap bij de kinderen passen. Het vergt van hen ook flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het wisselen tussen de huizen kan belastend zijn.

Welke voordelen heeft een co-ouderschap?

  • Beide ouders zijn nauw betrokken bij de opvoeding van de kinderen
  • De kinderen hoeven niet een ouder meer te missen
  • De kinderen hebben minder loyaliteitsproblemen
  • De kosten voor opvoeding en zorg worden gedeeld
  • Er is goede communicatie en relatie tussen de ouders
  • De ouders wonen dicht bij elkaar, de kinderen kunnen vanuit iedere ouder naar school fietsen
  • Kinderen kunnen makkelijker bij de andere ouder langsgaan

Welke nadelen heeft een co-ouderschap?

  • Er zal meer contact zijn tussen de ouders
  • Het is soms moeilijk te regelen op het werk

Co-ouderschap is niet een standaard norm. Als ouders moet je er goed over nadenken of het haalbaar is. Er moet veel geregeld worden en soms heb je veel contact met elkaar. Daarvoor moet de relatie tussen de ouders ruimte geven. Co-ouderschap wordt een probleem voor de kinderen wanneer er bijvoorbeeld ruzie en gedoe is aan de voordeur. Kinderen kunnen daarnaast ook geen boodschapper worden van hun ouders of betrokken worden omdat ouders slecht communiceren.

Als je uit elkaar gaat, ben je verplicht om een ouderschapsplan te maken als je een kind jonger dan 18 jaar hebt. Ook als je niet getrouwd bent, maar wel gezamenlijk gezag hebt over je kind, ben je verplicht een ouderschapsplan te maken.

Heb je kinderen van 18 jaar of ouder? Dan ben je niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Wel heb je een onderhoudsplicht voor de kosten van levensonderhoud en studie tot je kind 21 jaar wordt. Natuurlijk staat het jullie vrij om jullie kind na die leeftijd (financieel) te blijven ondersteunen.

Mediation is altijd maatwerk. Wel weten we uit ervaring dat scheiden tussen de €2.500 en €4.000 kost. Daarnaast bieden we ook nog relatie mediation. Hiervoor zijn er weer andere trajecten.

mayetmediators2024oktoberteam.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!