Ga je scheiden? Stappenplan

zakelijke-mediation-bij-mayet.jpg
02 July 2021
min. leestijd

Heb je besloten om te gaan scheiden? Heeft je partner aangegeven te willen scheiden? Dan staat je leven in een klap op zijn kop. Emoties kunnen de overhand nemen en tegelijkertijd wil je ook dingen doen, regelen. Een heftige tijd, dat weten we als geen ander. Zowel uit onze eigen ervaring toen we in een echtscheiding belandden, als de verhalen van de vele stellen die we al hebben mogen bemiddelen in hun scheiding. Ze vertellen allemaal hetzelfde. Waar moet je beginnen? Hoe ga je er samen goed uitkomen in de scheiding? Boosheid en verdriet, de enorme pijn omdat het samen niet is gelukt kunnen je overmannen. Lukt het nog om samen te zijn in huis? Hoe vertel je het de kinderen? Hoe maak je afspraken, ook voor de korte termijn? Tegelijkertijd is de eerste fase van je scheiding een belangrijke fase. Je moet immers een fundament gaan leggen om de nieuwe realiteit onder ogen te zien. Hopelijk ervaar je steun van je familie en vrienden, mensen die er voor je kunnen zijn, waar je je verdriet kan en mag uiten. Waarmee je kunt praten over de situatie waarin je terecht komt nu de scheiding een feit is. En komt de tijd om de scheiding te gaan regelen. In dit artikel hebben we 10 adviezen op een rijtje gezet, waarin onze visie als mediator. Voor Mayet Mediators is iedere scheiding, ieder stel, uniek. Iedere situatie is anders, ieder mens reageert anders, ieder familiesysteem is anders. Daarom willen we in onze scheidingsbegeleiding ook maatwerk leveren. Wellicht helpt dit artikel je en kun je piketpaaltjes uitzetten voor de start van de scheidingsbemiddeling.

  1. Zoek steun bij lieve familieleden en vrienden. Mensen die er voor jou zijn. Zorg goed voor jezelf. Alles is anders geworden, je hoofd is propvol en toch wil je de scheiding de baas worden. Dat hoef je niet alleen te doen.
  2. Hoe moeilijk de situatie ook is: probeer er samen uit te komen. Daarbij mag je weten dat wanneer je kiest voor mediation, je altijd samen bij ons aan tafel komt, maar als mediator houden we goed in de gaten dat ieder ook voor zichzelf komt. Er zijn belangrijke zaken waar je samen aan uit moet komen, echter je komt ook voor jezelf. We houden in onze mediation gesprekken ook rekening met ieders eigen belang. Daarvoor hoef je niet naar een scheidingsadvocaat, of een advocaat familierecht. Samen hou je daarmee ook een regie over de afspraken die je maakt in de echtscheiding.
  3. Zet je scheidingsproces tijdig om in een duidelijke procedure. Misschien ben je er nog niet aan toe om al te denken over de toekomst, laat staan afspraken te maken over wat er geregeld moet worden in de scheiding. Als mediator zorgen we ervoor dat er een procedure komt, duidelijke afspraken voor de korte termijn, voorlopige voorzieningen over het geld, wie er in de woning blijft wonen en een voorlopige contactregeling. Daarbij zetten we in mediation de verschillende fases met je uit.
  4. Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek voor mediation. Laat je informeren over de toegevoegde waarde van mediation in een scheiding. Stel je vragen over wat je te wachten staat, het scheidingsproces, de doorlooptijd en de kosten. Je kunt ook vragen over de toegevoegde waarde van mediation boven een advocaat. Wat doen we anders dan een advocaat, we lichten ook nog eens de voordelen van mediation en scheidingsbegeleiding toe.
  5. Maak gebruik onze kennis en ervaring in scheidingsbemiddeling en mediation. Je mag je daarbij veilig voelen, in een onveilige tijd waarin de scheiding je leven op de kop zet. Als mediator houden we het emotionele proces in de gaten, echter ook financiële zaken moeten geregeld worden. En daarnaast is een goed echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan ook belangrijk. Vergeet niet dat het financieel scheidingsrapport, de berekening van kinderalimentatie en partneralimentatie belangrijke afspraken zijn voor je eigen toekomst. En een ouderschapsplan is geen invuloefening, het ouderschap na de scheiding moet goed en duidelijk geregeld worden. Zo weet je samen waar je aan toe bent, en kun je samen gedragen afspraken maken.
  6. We hebben een goede naam, ook bij de rechtbank bij het indienen van de scheiding. We weten hoe we een goed convenant moeten maken, waar we ieders belang in kunnen verwoorden. En vergeet daarbij niet dat de kinderen pas echt een belang hebben: goed gescheiden ouders, die samen over de toekomst afspraken kunnen maken met elkaar.
  7. Laat je uitgebreid informeren op onze website. Er is echt heel veel scheidingsinformatie te vinden op het gebied van het regelen van je scheiding, kinderen in een scheiding en d financiële zaken bij een scheiding. Onze visie en deskundigheid hebben we geprobeerd duidelijk over het voetlicht te krijgen. En wanneer je er vragen over hebt, schroom niet om ze te stellen via de mail, het contactformulier of de chatfunctie.
  8. In een vrijblijvend oriëntatiegesprek bespreken we ook de prijs, die altijd maatwerk is. We kunnen dat goed inschatten, wanneer we meer weten van jullie persoonlijke situatie. We proberen de scheiding altijd zo goedkoop mogelijk te houden en zo efficiënt mogelijk in te richten. Laat je niet verleiden door echtscheidingswebsites of mediators en advocaten die alleen gaan voor goedkoop je scheiding regelen, want dat kan in een scheiding ook heel makkelijk duurkoop zijn. Belangrijk is dat de scheiding goed wordt geregeld, tegen een goede prijs/kwaliteit verhouding. We houden daar altijd rekening mee.
  9. Belangrijker vinden wij het dat je er samen aan uit komt met goede afspraken voor de toekomst. En omdat dat moeilijk genoeg is, heb je maar één kans. Je wilt geen vechtscheiding veroorzaken, het is soms al moeilijk genoeg en zeker wil je geen escalatie tot een vechtscheiding door slechte kwaliteit van het echtscheidingsconvenant of van de mediator. Ervaring en deskundigheid van de mediator of het mediationbureau telt. We kunnen dat niet genoeg benadrukken. Houd er rekening mee wanneer je een keuze maakt voor een scheidingsadvocaat of mediator om de scheiding te bemiddelen! Wij staan achter onze scheidingsbegeleiding en gaan er voor 100% met jullie aan de slag om het echtscheidingsproces zo goed mogelijk te regelen.
  10. Uit elkaar? Mét elkaar! Omdat een scheiding nu eenmaal méér is dan het regelen van financiële en juridische afspraken met je ex. In onze naam willen we deze drijfveren voor onze mediationpraktijk benadrukken. Mayet is een Egyptische godin, die staat duidelijkheid, eerlijkheid en duurzaamheid. Ze brengt orde daar waar chaos is. Dat mogen jullie ervaren wanneer je kiest voor onze scheidingsbegeleiding.

Meer weten over

onze scheidingsbegeleiding?

Lees hier verder.

mayet-115-min.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!