Ga je scheiden? Hoe vertel je het de kinderen? 10 tips

lp-mayet.png
07 March 2023
min. leestijd

Het vertellen van een echtscheiding aan kinderen kan een uitdagend en gevoelig onderwerp zijn. Een echtscheiding is immers een moeilijke en ingrijpende gebeurtenis, ook voor de kinderen. Het is belangrijk om ze bij het proces te betrekken op een manier die geschikt is voor hun leeftijd en ontwikkelingsniveau. We geven graag enkele tips om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen:

  1. Doe het samen: Het is belangrijk dat beide ouders aanwezig zijn wanneer de kinderen worden geïnformeerd over de echtscheiding. Dit laat zien dat jullie nog steeds samenwerken en dat jullie er voor hen zijn.
  2. Kies een geschikt moment: Kies een moment waarop de kinderen zich rustig en ontspannen voelen. Vermijd vakanties, feestdagen of andere stressvolle tijden.
  3. Praat met de kinderen: Zorg ervoor dat de kinderen weten wat er gebeurt en waarom. Houd de uitleg simpel en aangepast aan hun leeftijd. Zorg ervoor dat ze weten dat de scheiding niet hun schuld is en dat ze nog steeds geliefd worden door beide ouders.
  4. Houd het simpel: Gebruik eenvoudige, duidelijke taal die geschikt is voor de leeftijd van de kinderen. Leg uit dat jullie niet langer bij elkaar zullen wonen, maar dat jullie allebei nog steeds van hen houden.
  5. Wees eerlijk: Wees eerlijk over de situatie zonder de kinderen te belasten met onnodige details. Leg uit dat dit een beslissing is die jullie als ouders hebben genomen en dat het niets te maken heeft met iets dat de kinderen hebben gedaan.
  6. Toon begrip: Wees bereid om te luisteren naar de reacties van de kinderen en beantwoord hun vragen zo goed als je kunt. Toon begrip voor hun emoties en zorg ervoor dat ze weten dat ze zich altijd tot jullie kunnen wenden voor steun.
  7. Luister naar hun vragen en zorgen: Kinderen kunnen zich zorgen maken over hun toekomst, waar ze gaan wonen, hoe ze contact kunnen houden met beide ouders en hoe het financieel zal gaan. Luister aandachtig naar hun zorgen en geef eerlijke antwoorden op hun vragen.
  8. Blijf consistent: Zorg ervoor dat de kinderen weten dat jullie nog steeds hun ouders zijn en dat jullie van hen blijven houden. Blijf consistent in het bieden van steun en begeleiding terwijl ze de veranderingen doormaken die gepaard gaan met de scheiding. Het is belangrijk dat beide ouders consistent zijn in de manier waarop ze met de scheiding omgaan. Kinderen hebben behoefte aan stabiliteit en regelmaat, vooral in moeilijke tijden.
  9. Blijf betrokken bij hun leven: Het kan moeilijk zijn om betrokken te blijven bij het leven van je kinderen als je niet langer samenwoont, maar het is belangrijk dat beide ouders hun best doen om aanwezig te zijn bij belangrijke gebeurtenissen en om tijd door te brengen met de kinderen.
  10. Geef ze tijd en ruimte: Kinderen hebben tijd nodig om te wennen aan de veranderingen die de scheiding met zich meebrengt. Geef ze de ruimte om te rouwen en te verwerken wat er gebeurt.

Zoek professionele hulp en kies voor mediation voor het regelen van je scheiding.

Vertel de kinderen dat papa en mama er samen goed aan gaan uitkomen, dat er GEEN vechtscheiding komt. Hoe moeilijk de situatie ook is, je blijft de ouders van de kinderen en die hebben recht op een goede relatie met beide ouders, ook al zijn die gescheiden. Mayet Mediators zijn gespecialiseerd in het werken naar een dynamisch ouderschap, om je te ondersteunen in de verwerking van ex-partners naar ouders. Lees hier meer over het ouderschapsplan. Daarom zijn kinderen ook welkom voor hun eigen kindgesprek. Onze scheidingsbegeleiding helpt jullie én de kinderen de emotionele impact van de scheiding te verwerken. Als gespecialiseerde mediators helpen wij kinderen om te gaan met hun gevoelens en we geven hen de tools die ze nodig hebben om zich aan te passen aan de veranderingen in hun leven. Lees hier meer over kinderen in een scheiding. Wil je meer weten over wat onze scheidingsbegeleiding en mediation betekent en hoe een mediationproces eruit ziet? Maak dan hier een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.
mayet-115-min.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!