Hoe reageert een narcist op een scheiding?
Een scheiding melden aan een partner waarvan je vermoedt dat hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, of er veel trekken van vertoont, is moeilijk. Zeker wanneer de narcist beslist niet wil scheiden. Wanneer je weet dat je in een afhankelijke relatie bent, dan zal je partner de controle verliezen, over de situatie, over jou. En daarnaast is er voor hem sprake van imagoschade; dat is pijnlijk. Hij zal jouw aandacht gaan missen en wanneer je loskomt uit de afhankelijkheid ook de macht die hij over je uitoefent. Hoe gaat de narcistische partner om met jouw aankondiging om te scheiden?*
Scheidingsmediation
1. Dreigen
De narcistische partner zal proberen zaken waar hij denkt controle over te hebben om te zetten in een dreigement richting jou. Tijdens de mediation van een scheiding horen we terug dat dreigen met het ontnemen van de kinderen, het niet uit de woning willen vertrekken, geen kosten voor de scheiding op zich nemen, vaak worden uitgesproken.
2. Emotionele chantage
De narcistische partner zal proberen om jou emotioneel te raken. Daarbij hoopt hij dat je de scheiding weer intrekt. Ze willen hun zin doordrukken door je als het ware emotioneel te chanteren. Zo horen wij tijdens scheidingsbegeleiding soms dreigementen van zelfmoord, zelfmedelijden, het niet redden zonder de partner, de onvoorwaardelijke liefde die gebroken is.
3. Romantische avances / terugveroveren
Het kan goed zijn dat de narcistische partner alles uit de kast haalt om je terug te veroveren. Manipulatie eigenlijk. Je hebt misschien aan hem aangegeven dat je warmte, geborgenheid, compassie mist. Of dat je je niet gehoord voelt. Wanneer dit besef binnendringt is de kans groot dat alles uit de kast wordt gehaald: ineens kan het wél, die warmte en betrokkenheid voelen waarvan je aangaf dat je die zo mist…
Wat is er nodig om succesvol te scheiden van een narcist?
Vanaf de scheidingsmelding duidelijk blijven over je besluit. Laat het niet escaleren en laat jezelf niet manipuleren; sta sterk. Zorg dat er geen grote ruzies komen, vertel de narcist dat je hoort wat hij zegt, dat de liefde over is en dat je wilt scheiden, waarbij je er vooral goed aan uit wilt komen met elkaar. Dat je niet van plan bent om er een vechtscheiding van te maken. Dat je afspraken wilt maken die recht doen aan de relatie die er is geweest en het leven dat jullie samen hebben gehad.
Stel mediation voor, download bijvoorbeeld onze folder of verwijs naar onze website. Start zo snel mogelijk met elkaar een mediationtraject op. Mayet Mediators zullen altijd een duidelijke procedure starten, waarbij we objectief en onafhankelijk de scheiding bemiddelen.
Je staat er allebei niet alleen voor. We snappen ook de behoeften en het gedrag van de narcist en bemiddelen ook naar wat voor hem belangrijk is. De argumenten en tegenargumenten bemiddelen wij naar besluiten en afspraken in beider belang. Wil je meer weten over onze hulp bij scheiding?
Gelijkwaardigheid
De visie van Mayet Mediators is vooral om je te empoweren, zodat de onderhandelingen op basis van partner-gelijkwaardigheid verlopen. Je wordt op deze manier empowered. We krijgen met onze Mayet Methode beide partijen in beweging. Zo ondersteunen we ook het proces om los te komen uit een afhankelijke relatie, waarbij we heldere doelen en afspraken met jullie maken. Daarom is onze scheidingsbegeleiding, wanneer sprake is van narcisme, voor beide partners uiteindelijk helend. Je kunt allebei, ieder vanuit andere motieven, met trots en waardering terugkijken op de scheidingsperiode.
Tips tot slot
Escaleer niet via scheidingsadvocaten. Juridiseer de scheiding niet. Daar zal de narcist zich helemaal aan vastklampen, met een enorme vechtscheiding tot gevolg. Daar is niemand bij gebaat. Wend je tot een gespecialiseerde mediator, die ervaring heeft met deze persoonlijkheidsproblematiek. Jullie zijn van harte welkom!
Neem gerust contact met ons op, we luisteren naar je verhaal en maken een afspraak voor een oriëntatiegesprek. Lees meer over onze scheidingsbegeleiding in het algemeen.
* NB: Daar waar in mannelijke vorm is geschreven, kun je natuurlijk ook 'vrouwelijk' lezen.
We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!