Arbeidsmediation en de verstoorde arbeidsrelatie
Onlangs is in Bergen op Zoom breed uitgemeten in de pers dat een Woensdrechtse wethouder in het verleden te maken heeft gehad met een afgesloten arbeidsgeschil met een vroegere werkgever in Bergen op Zoom. De wethouder moest wel afstand nemen van de berichtgeving, de kwestie zou destijds in goed overleg zijn afgehandeld. “Dit raakt mij, we hadden er een streep onder gezet.” Dit is voor ons aanleiding om in deze blog uitleg te geven over wat een verstoorde arbeidsrelatie is en wat je kunt doen.
Arbeidsmediation
Arboarts of bedrijfsarts constateert ziekte door een conflict
In deze blog richten we ons op werknemers en werkgevers die door de bedrijfsarts zijn verwezen naar mediation, een traject dat steeds vaker wordt gezien als een noodzakelijke stap voordat tot ontbinding van het arbeidscontract kan worden overgegaan. We bespreken wat dit betekent, hoe mediation kan helpen en wat beide partijen kunnen verwachten in dit proces.
Wanneer een arbeidsrelatie verstoord raakt, en dat kan naast Bergen op Zoom overal in het land gebeuren, kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever. In veel gevallen gaat het niet alleen om een verschil van mening, maar om een situatie waarin de samenwerking zo stroef verloopt dat het voortzetten van de arbeidsovereenkomst in redelijkheid niet meer verwacht kan worden. De STECR-richtlijnen en artikel 7:669 BW spelen hierbij een belangrijke rol, vooral wanneer de bedrijfsarts of de arboarts heeft vastgesteld dat er sprake is van een arbeidsconflict.
Wat is een verstoorde arbeidsrelatie?
Een verstoorde arbeidsrelatie is een situatie waarin de samenwerking tussen werknemer en werkgever zodanig onder druk staat, dat het moeilijk is om samen op een constructieve manier verder te gaan. Dit kan zich op verschillende manieren uiten:
- Herhaaldelijke conflicten tussen werknemer en leidinggevende.
- Een gebrek aan wederzijds vertrouwen.
- Onvoldoende communicatie, waardoor misverstanden blijven bestaan.
- Het gevoel van de werknemer dat hij of zij niet meer serieus wordt genomen.
- Onopgeloste problemen die leiden tot frustraties aan beide kanten.
De wet maakt het mogelijk om een arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. Dit wordt de g-grond genoemd, oftewel een "redelijke grond". In artikel 7:669 lid 3 sub g BW staat beschreven dat een arbeidsverhouding zo ernstig verstoord kan zijn, dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Mediation is hierbij een belangrijk instrument, omdat het de mogelijkheid biedt om te kijken of de arbeidsrelatie toch hersteld kan worden.
Waarom een arbeidsconflict oplossen met mediation?
Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een onafhankelijke derde partij, de mediator, beide partijen helpt om tot een oplossing te komen. Het doel is niet om een "winnaar" of "verliezer" aan te wijzen, maar om een compromis te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden. De bedrijfsarts of arboarts kan mediation adviseren wanneer hij of zij vaststelt dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Dit gebeurt vaak in situaties waarin het conflict de werksituatie zo beïnvloedt dat er bijvoorbeeld sprake is van ziekteverzuim. Mediation kan in zo’n geval helpen om:
- Het vertrouwen tussen werkgever en werknemer te herstellen.
- Een veilige omgeving te creëren waarin beide partijen hun standpunten kunnen delen.
- Samen oplossingen te zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van andere werkzaamheden of aanpassingen in de functie.
- Escalatie van het conflict en een mogelijke juridische procedure te voorkomen.
De STECR-richtlijnen en mediation: Volgens de STECR-richtlijnen is mediation een aanbevolen stap in het kader van arbeidsconflicten. De richtlijnen geven aan dat het belangrijk is om te proberen de arbeidsrelatie te herstellen voordat zwaardere maatregelen, zoals het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, worden overwogen.
In de rechtspraak zien we ook dat rechters steeds vaker belang hechten aan het doorlopen van een mediationtraject. Dit betekent dat een verzoek tot ontbinding van het contract op grond van een verstoorde arbeidsrelatie (de g-grond) vaak wordt afgewezen als er geen mediation heeft plaatsgevonden. Mediation wordt hierdoor een essentieel onderdeel van het proces om tot een oplossing te komen.
Onze Mayet Aanpak bij arbeidsconflicten
Mediation begint meestal met een kennismakingsgesprek met de mediator. Hierin wordt uitgelegd hoe het proces verloopt en welke rol de mediator speelt. Zowel de werknemer als de werkgever krijgen de gelegenheid hun kant van het verhaal te vertellen. Dit gesprek is vertrouwelijk, en alles wat besproken wordt, blijft tussen de partijen en de mediator.
De belangrijkste stappen in een mediationtraject zijn:
- Intakegesprek: De mediator voert een intakegesprek met beide partijen om een helder beeld te krijgen van het conflict.
- Inventarisatie van het conflict: De mediator laat beide partijen hun visie op het conflict delen en inventariseert de standpunten en wensen van zowel de werknemer als de werkgever.
- Zoeken naar oplossingen: Samen met de mediator zoeken de partijen naar mogelijke oplossingen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om aanpassing van werkzaamheden, overplaatsing of verbetering van de communicatie.
- Afsluiting: Als er een oplossing is gevonden, wordt dit vastgelegd in een overeenkomst. Is er geen oplossing mogelijk, dan kan mediation nog steeds waardevol zijn om de vervolgstappen, zoals het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, op een rustige manier te regelen.
De rollen van werkgever en werknemer bij arbeidsmediation
De rol van de werkgever
Als werkgever heb je een belangrijke rol in het mediationproces. De wet vereist dat je voldoende inspanningen levert om de arbeidsrelatie te herstellen voordat je kunt overwegen het contract te ontbinden op basis van een verstoorde verhouding. De rechter zal namelijk altijd beoordelen of je als werkgever voldoende hebt gedaan om de onderlinge verhoudingen te verbeteren. Een aantal zaken die je als werkgever kunt doen:
- Actief meewerken aan mediation: Zorg dat je openstaat voor het vinden van een oplossing en bied de werknemer de ruimte om zijn of haar kant van het verhaal te delen.
- Onderzoek alternatieven: Kunnen er aanpassingen worden gedaan in de functie van de werknemer? Is overplaatsing binnen de onderneming een optie? De rechter zal nagaan of je voldoende alternatieven hebt overwogen.
- Documenteer de pogingen: Zorg dat je goed vastlegt welke stappen er zijn ondernomen om de verhoudingen te verbeteren. Dit kan van belang zijn in een eventuele juridische procedure.
De rol van de werknemer
Voor jou als werknemer kan het mediationproces spannend zijn. Het kan moeilijk zijn om in gesprek te gaan met je werkgever over een conflict dat je dagelijks leven zo sterk beïnvloedt. Toch is het belangrijk om actief deel te nemen aan het proces en je standpunten duidelijk te maken. Als werknemer is het belangrijk om:
- Open te staan voor oplossingen: Probeer mee te denken over mogelijke oplossingen, zelfs als deze niet direct aanvoelen als de meest ideale situatie.
- Actief deel te nemen aan het proces: Mediation werkt het beste als beide partijen zich inzetten om tot een oplossing te komen. Dit betekent ook dat je bereid moet zijn compromissen te sluiten.
- Communicatie te verbeteren: Een groot deel van conflicten op de werkvloer ontstaat door miscommunicatie. Werk samen met je werkgever aan het verbeteren van de communicatie om toekomstige problemen te voorkomen.
Arbeidsmediation en de Mayet Aanpak: Een positief proces naar oplossingen
Een verstoorde arbeidsrelatie kan een zware last zijn voor zowel werkgever als werknemer. Mediation biedt een kans om het conflict op een constructieve manier op te lossen, waarbij de belangen van beide partijen worden meegenomen. Door actief deel te nemen aan het mediationproces, kunnen werknemer en werkgever samen proberen een duurzame oplossing te vinden. Als dat niet lukt, kan mediation helpen om op een respectvolle manier afscheid van elkaar te nemen.
Of je nu werknemer of werkgever bent, het belangrijkste is dat je openstaat voor dialoog en bereid bent om samen te werken aan een oplossing. Mediation kan hierbij een belangrijk hulpmiddel zijn om de arbeidsrelatie, waar mogelijk, te herstellen of op een nette manier af te sluiten. Neem gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Download hier de zakelijke informatiefolder. Bel ons op 085-7730212.
Ons hoofdkantoor staat in Halsteren en van daaruit werkt onze mediator in de regio Bergen op Zoom, Hoogerheide, Woensdrecht, Steenbergen en Tholen. Kijk op onze website voor meer locaties en ons team van mediators.
We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!