Je scheiding verwerken - rouwen om verlies
Wat heeft het vertrek van de burgemeester van Rotterdam te maken met een scheidingsbemiddeling of een mediation omtrent een arbeidsconflict of familieconflict? Onze mediator in Rotterdam ervaart dat de stad rouwt om het vertrek van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Op zondag 25 augustus 2024 nam burgemeester Aboutaleb in Rotterdam in het Park afscheid van de Rotterdammers tijdens de “Rotterdam Dag”. Deze speciale dag was een cadeau aan de stad, als dank voor de gesprekken die de burgemeester met veel Rotterdammers had. En om hen te bedanken voor hun betrokkenheid. Want: geen Rotterdam, zonder Rotterdammers!
Scheidingsmediation
Rouwen om het vertrek van de burgemeester in Rotterdam.
Rouwen is het verwerken van een groot verlies. En daarom is het niet gek dat er gerouwd wordt in Rotterdam. Tijdens mediationtrajecten of scheidingsbemiddeling is er ook sprake van een rouwproces. Bijvoorbeeld je hebt een conflict op je werk en jullie gaan de arbeidsrelatie beeindigen. Of een huwelijk stopt na zoveel jaren. Het is pijnlijk dat iets weg gaat, wat ook mooi is geweest. Naar aanleiding van het vertrek van de burgemeester van Rotterdam, schrijven we deze blog over wat een rouwproces nu precies is en hoe dat bij mediation ook voorkomt. We lichten het toe aan de hand van een scheidingsproces.
Rouwen is het verwerken van een groot verlies.
De Amerikaanse rouwdeskundige William Worden heeft deze het rouwproces helder beschreven. Hij geeft een goed beeld van de emotionele schommelingen die je kunt ervaren. Wanneer je gaat scheiden, doorloop je eenzelfde soort rouwproces. Daarom is het belangrijk om te erkennen dat ruimte geven aan je emoties een essentieel onderdeel is van je scheiding en van het herstel daarna. Mediation en scheidingsbegeleiding kunnen je daarbij helpen, zodat je niet vast blijft zitten in pijn of verwarring, maar de ruimte vindt om verder te gaan. Een scheiding is zonder twijfel een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Het brengt niet alleen praktische veranderingen met zich mee, zoals het verdelen van bezittingen en het maken van afspraken over de kinderen, maar ook een diepgaand emotioneel proces van afscheid nemen en loslaten. Dit proces kun je vergelijken met rouwen, en zoals bij elk rouwproces kom je verschillende fases en taken tegen die je moet doorlopen om weer verder te kunnen.
- De eerste fase: De realiteit onder ogen zien. Het eerste wat je moet doen, is erkennen dat je huwelijk voorbij is. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar het dringt vaak pas echt door wanneer je de dagelijkse dingen niet meer samen doet. Denk aan het klaarzetten van een extra bord, of het gevoel dat je ex-partner elk moment weer binnen zou kunnen lopen. Dit is volkomen normaal. Deze fase is pijnlijk, maar belangrijk; je geeft jezelf de kans om te accepteren dat dit het einde is van jullie relatie, en dat je verder moet zonder elkaar. Mediation helpt om deze eerste stap te zetten, doordat er ruimte is voor het erkennen van het verlies. Samen met de mediator kunnen jij en je ex-partner bespreken hoe dit voelt en hoe jullie hier mee om kunnen gaan. Door erover te praten, maak je de realiteit bespreekbaar, en dat geeft rust.
- De tweede fase: Het ervaren van de pijn. Wanneer je eenmaal de realiteit hebt erkend, volgt vaak een diepere emotionele pijn. Je voelt het gemis, het verdriet, en misschien ook wel de boosheid over wat er is gebeurd. Het kan zijn dat je je alleen voelt, of zelfs lichamelijke klachten krijgt zoals slapeloosheid of verminderde eetlust. Deze emoties komen vaak in golven, en het kan soms overweldigend zijn. In deze fase is het cruciaal om die emoties de ruimte te geven. Je hoeft ze niet weg te stoppen, want dat maakt het proces alleen maar zwaarder. Tijdens mediation is er ruimte voor deze emoties. Hier kan je veilig uitspreken wat je voelt, terwijl er tegelijkertijd wordt gewerkt aan de praktische kant van de scheiding. Dit helpt om niet vast te lopen in deze pijnlijke fase.
- De derde fase: Je leven opnieuw inrichten. Nadat de ergste pijn begint te zakken, kom je in een fase waarin je je leven opnieuw moet inrichten. Het is tijd om de draad weer op te pakken, hoe moeilijk dat soms ook voelt. Je moet misschien nieuwe routines aanleren, de rol van alleenstaande ouder invullen, en ontdekken wie je bent zonder je partner. Ook de maatschappij ziet je opeens anders, wat je kan confronteren met nieuwe onzekerheden. Mediation ondersteunt je niet alleen bij het maken van afspraken, maar ook bij het vinden van een manier om je nieuwe leven vorm te geven. Hoe ga je verder als ouders? Hoe richt je je financiële situatie opnieuw in? Door samen met de mediator en je ex-partner te zoeken naar oplossingen, krijg je langzaam weer grip op je leven.
- De vierde fase: Het verlies een plek geven. De laatste fase van het rouwproces draait om het verweven van het verlies in je leven. Je zult altijd herinneringen blijven houden aan je huwelijk en aan je ex-partner, maar het doel is dat je die herinneringen kunt integreren zonder dat ze je dagelijkse leven beheersen. Je bouwt een nieuwe relatie op met jezelf, en in veel gevallen ook een nieuwe vorm van samenwerking als ouders. In mediation is dit een belangrijk punt. Er wordt niet alleen naar de korte termijn gekeken, maar ook naar de toekomst. Hoe gaan jullie verder als ouders? Hoe zorg je ervoor dat de scheiding niet alleen het einde betekent, maar ook een nieuw begin mogelijk maakt?
Mayet Aanpak: Naast ruimte voor het emotionele proces, ook doorpakken.
Een scheiding gaat niet alleen over juridische en financiële afspraken. Het is een diepgaand proces van emotionele verwerking. Mediation biedt een veilige omgeving waarin niet alleen de zakelijke kant wordt besproken, maar ook ruimte is voor de emoties die bij een scheiding horen. Onze scheidingsbegeleiding helpt jullie om de chaos te ordenen en stap voor stap weer verder te gaan. Het geeft je de kans om de emoties te verwerken, afspraken te maken die echt werken voor de toekomst, en weer richting te vinden in je leven. Je hoeft het niet alleen te doen. Kies voor mediation en geef jezelf de ruimte om te rouwen, te verwerken en uiteindelijk verder te gaan. Samen uit elkaar, zodat je beide met een schoon geweten en een lichter hart je nieuwe leven kunt beginnen. Als mediator is het onze taak om een balans te houden tussen de emoties en de praktische afspraken die moeten worden gemaakt. We begrijpen dat een scheiding niet alleen gaat over papieren en contracten, maar ook over een diepe emotionele reis die jullie doormaken. Rouw, verdriet, boosheid, of misschien zelfs opluchting – het zijn allemaal emoties die erbij horen en die aandacht verdienen.
Maar mediation is geen therapie. Het is onze rol om jullie te helpen de blik op de toekomst te richten, zonder de emoties te negeren. Soms is dat een moeilijke balans, omdat het kan voelen alsof je op een emotionele achtbaan zit, terwijl er tegelijkertijd belangrijke beslissingen genomen moeten worden over bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen, de verdeling van eigendommen, en financiële afspraken. Om die balans te vinden, geven wij ruimte voor de emoties die opkomen, maar we verliezen het gezamenlijke doel nooit uit het oog: een scheiding regelen op een manier die recht doet aan jullie beiden. Tijdens onze gesprekken bieden we structuur en duidelijkheid, zodat er ruimte is voor het gevoel, maar ook voor de praktische kant. We helpen jullie om door de emoties heen toch te komen tot beslissingen die goed voelen en realistisch zijn voor de toekomst.
In mediation is er geen haast.
We nemen de tijd die nodig is voor de verwerking én we zorgen er ook voor dat we samen stappen zetten, zodat jullie uiteindelijk verder kunnen – elk op je eigen weg, maar wel met goede, eerlijke afspraken.
Doenload hier onze folder over scheidingsbemiddeling en over het voortgezet ouderschap na de scheiding. Je kunt ook een afspraak maken voor een gratis oriëntatiegesprek. Bel daarvoor 085 - 773 02 12 of via het contactformulier.
Onze mediator in Rotterdam staat voor jullie klaar in de Wijnhaven 36 in Rotterdam. Goed bereikbaar met openbaar vervoer en goede parkeermogelijkheden. Naast Rotterdam zijn we ook op andere locaties te vinden. Zoek een mediator bij jullie inde buurt op onze website of kijk bij ons team.
We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!