Bevrijd worden van een familieconflict - het kan!

familie-mediation.jpg

Lees hier meer over familiemediation en de rol van conflicten binnen familiesystemen. Conflicten komen in de beste families voor en soms is het volkomen logisch dat ze onvermijdelijk zijn binnen een familiesysteem. Belangrijk is om ze op een constructieve manier aan te pakken, in plaats van ze te negeren. Kies voor familiemediation.

25 September 2024
min. leestijd

Familie mediation

Iedere familie gunnen we een bevrijdingsdag.

Familiemediation en de rol van conflicten binnen familiesystemen.

Onlangs kwam het volgende in het nieuws dat bijna de helft van alle Nederlanders bereid is één van de huidige officiële vrije dagen in te leveren om elk jaar op Bevrijdingsdag vrij te zijn. Dit onderzoek is een aanvulling op het Nationaal Vrijheidsonderzoek van het Comité 4 en 5 mei. Dat leert dat  ruim 70% van de bevolking voorstander is van een vrije Bevrijdingsdag. Kennelijk is het voor ons echt belangrijk dat we vieren dat we in vrijheid leven. Vrijheid en conflicten hebben direct met elkaar te maken. Tijdens een familiemediation ging het over de 80 jarige vrijheid in Nederland, dat dit jaar wordt herdacht en gevierd. Eénvan de familieleden zei:  Ik hoop op een echte Bevrijdingsdag voor onze familie. Een anderamilieleden antwoordde dan ook met: Misschien is deze familiemediation wel een echte kans voor ons. Het conflict is niet fijn en kost ons al een half jaar slapeloze nachten, maar nu we hier aan tafel zitten is het een enorme kans om alles te bespreken wat al jaren gesust is of weg gezwegen. Dat is de aanleiding van het schrijven van deze blog. 

Ook in de beste families komt ruzie voor. Conflicten zijn in een mensenleven onvermijdelijk, de vraag is alleen: wat doe je ermee? Wanneer je er met de familie aa nuit wilt komen, is het belangrijk is om familieconflicten op een constructieve manier aan te pakken, in plaats van ze te negeren. Hoe zou het zijn wanneer familieleden zich ook bevrijd voelen, als het ware "een echte Bevrijdingsdag" ervaren. Een familie vrij van spanningen mogen gaan ervaren.

De focus van familiemediation ligt op het begrijpen van de achterliggende dynamieken en behoeften van de familieleden. Daarbij is het belangrijk dat er weer een echte verbinding kan worden gevoeld. Ieder familielid heeft bepaalde gevoelens, en voelt zich misschien al jaren niet begrepen, niet erkend of niet gezien. Er is vaak sprake van veel onbesproken pijn. Tijdens een traject van familiemediation gaan we met de betrokken familieleden aan de slag om het gesprek aan te gaan over ieders gevoelens en behoeften, wensen en verlangens. Zo kunnen we op een constructieve en verbindende manier met elkaar in gesprek, waardoor compassie en wederzijds begrip mogelijk worden. Hierdoor kunnen conflicten beter beheerd worden en kunnen oplossingen gevonden worden die zowel aan de eigen behoeften als die van anderen voldoen.

Wat doe je wanneer je ervaart dat een familiesysteem ongezond is?

Families en gezinnen vormen de basis van onze ontwikkeling en identiteit. Binnen een familie leren we hoe we met anderen omgaan, ontwikkelen we onze normen en waarden, en vinden we (in ideale omstandigheden) steun en erkenning. Maar wat gebeurt er wanneer een familiesysteem ongezond is? Wanneer familieleden zich niet erkend, gezien of begrepen voelen, kunnen spanningen en ruzies ontstaan. Deze conflicten kunnen zich opstapelen, vaak zonder dat je begrijpt waar ze nu precies vandaan komen. De dynamieken binnen een ongezond familiesysteem zijn complex. Familiemediation kan helpen deze te doorbreken en familieleden te bevrijden van jarenlange miscommunicatie en emotionele belemmeringen.

Een ongezond familiesysteem ontstaat wanneer de natuurlijke hiërarchie, loyaliteit en balans binnen de familie verstoord raken. In plaats van dat iedereen in het systeem zijn of haar eigen plaats heeft, gaan gezinsleden vaak onbewust op plekken staan die niet voor hen bedoeld zijn. Wanneer iedereen op zijn juiste plek staat, stroomt de energie goed door. Maar wanneer iemand niet op zijn eigen plek staat, raakt de balans verstoord en ontstaan er problemen zoals onbegrip, frustratie en conflicten. Wanneer een familiesysteem uit balans is, kunnen verschillende ongezonde dynamieken ontstaan. Deze dynamieken kunnen leiden tot gevoelens van uitsluiting, onmacht en uiteindelijk tot ruzie.

Familiedynamieken herkennen en daardoor conflicten oplossen.

Enkele veel voorkomende patronen binnen families zijn:

  • Ouder-kind omkering: Dit gebeurt wanneer een kind de rol van de ouder overneemt. Dit kan zowel emotioneel als praktisch zijn. Bijvoorbeeld, als het kind voortdurend voor een ouder moet zorgen of als de ouder het kind gebruikt als emotionele steun. Dit zorgt voor een onbalans, omdat het kind dan niet meer zijn eigen plek in het systeem heeft. En met een kind bedoelen we dan ook volwassen kinderen. We zien di took terug wanneer er voor ouders ouders gezorgd moeten worden, wanneer er sprake is van mantelzorg en broers en zussen elkaar niet meer “vinden” in de aanpak rondom moeder of vader.
  • Onzichtbaarheid: In sommige families voelt een gezinslid zich niet gezien of gehoord. Dit kan komen door een gebrek aan emotionele steun of doordat er weinig ruimte is voor het individu om zijn of haar eigen identiteit te ontwikkelen. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en frustratie, wat uiteindelijk tot conflicten kan leiden.
  • Allianties en uitsluiting: Soms vormen er binnen een familie kleine "teams" of allianties, waarbij bepaalde leden elkaar steunen en anderen worden buitengesloten. Dit creëert een wij-zij dynamiek die schadelijk is voor de relaties binnen de familie of het gezin.
  • Oude wonden en onverwerkte emoties: Families dragen vaak oude wonden met zich mee die van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven. Deze onverwerkte emoties kunnen de relaties tussen familieleden belasten en leiden tot onuitgesproken spanningen en conflicten. Dit kan leiden tot pijnlijke situaties waarin familieleden zich niet erkend of begrepen voelen, wat resulteert in langdurige conflicten en emotionele afstand.

Hoe familiemediation kan helpen.

Wanneer een familie vastzit in een ongezond systeem, kan het moeilijk zijn om uit deze patronen te breken. Vaak zijn de conflicten en de onderliggende dynamieken zo complex dat het zonder hulp lastig is om tot de kern van het probleem te komen. Mediation biedt in zo’n situatie een veilige ruimte waar iedereen zijn of haar verhaal kan doen en waar gezinsleden met hulp van een neutrale mediator op zoek gaan naar oplossingen.

Mayet Mediators zijn getraind om naar de onderliggende patronen en dynamieken binnen een familie te kijken. Zo zorgen we tijdens de mediation gesprekken dat iedereen binnen de familiemediation gehoord wordt. Daarbij zullen we als mediator niet oordelen en zijn we onpartijdig. Mayet Mediators helpen op deze manier de familieleden om de communicatie te verbeteren en om inzicht te krijgen in hun eigen plek binnen het familiesysteem. We hebben hiervoor een unieke aanpak.

Onze aanpak kenmerkt zich onder andere door het inzetten van verschillende methoden zoals bijvoorbeeld die van de geweldloze (of verbindende) communicatie. Zo krijgen de familieleden de kans om hun emoties en behoeften helder te verwoorden, zonder dat dit tot escalaties leidt. Door de emoties en behoeftes van alle partijen te erkennen, ontstaat er ruimte voor begrip en compassie. Dit is vaak de eerste stap naar het herstellen van de verstoorde relaties.

Mayet Mediators biedt in familiemediation inzichten aan de familieleden. Familieconflicten ontstaan doordat gezinsleden niet op hun juiste plek in het systeem staan. Door onze mediation aanpak helpen we om deze plekken opnieuw in te nemen. Door het familiesysteem te ontrafelen, krijgen familieleden inzicht in de achterliggende dynamieken en patronen die aan de conflicten ten grondslag liggen. Dit zorgt voor:

  • Herstel van de hiërarchie: Mediation kan helpen om de natuurlijke hiërarchie binnen de familie te herstellen. Dit betekent dat ieder familielid zijn eigen verantwoordelijkheid kan nemen en er weer ruimte komt om jezelf te zijn.
  • Erkenning van emoties: Vaak worden gevoelens binnen een familie niet erkend, wat leidt tot frustratie en conflicten. In een familiemediation wordt er ruimte gemaakt voor het uiten en erkennen van emoties, wat zorgt voor meer begrip tussen familieleden.
  • Opheldering van oude wonden: Door de onderliggende emoties en onverwerkte conflicten te bespreken, kunnen oude wonden eindelijk worden geheeld. Dit maakt het mogelijk om met een schone lei verder te gaan.

Concrete resultaten bij familiemediation.

Onze aanpak van mediation biedt niet alleen inzicht, maar helpt ook bij het vinden van concrete oplossingen voor de problemen binnen een familie. Deze oplossingen kunnen variëren van het herstellen van de communicatie tot het maken van afspraken over praktische zaken zoals financiën of zorgverantwoordelijkheden. Hierdoor onstaan er na een geslaagde mediation:

  • Minder escalaties: Doordat familieleden leren om op een constructieve manier met conflicten om te gaan, escaleren ruzies minder snel en kunnen problemen sneller worden opgelost.
  • Betere relaties: Door de onderliggende patronen te doorbreken en de communicatie te verbeteren, ontstaat er ruimte voor meer verbinding en begrip tussen familieleden.
  • Meer rust en balans: Wanneer iedereen weer op zijn of haar juiste plek in het systeem staat, ontstaat er rust en balans binnen het gezin. Dit zorgt ervoor dat familieleden zich meer gezien, erkend en begrepen voelen.

Iedere familie gunnen we een bevrijdingsdag. Een ongezond familiesysteem kan je gevangen houden in jarenlange miscommunicatie, frustratie en emotionele belemmeringen. Het kan voelen alsof je vastzit in een web van conflicten waar geen uitweg uit lijkt te zijn. Maar mediation biedt een kans om dit web te ontrafelen. Door inzicht te krijgen in de onderliggende dynamieken en door te werken aan de communicatie, kunnen oude patronen worden doorbroken en kan de weg naar een gezonde en evenwichtige familie worden vrijgemaakt. Een familie of gezin kan een bron van liefde en steun zijn, maar alleen als het systeem goed functioneert. Als jij je vast voelt zitten in een ongezond familiesysteem, kan mediation helpen om je te bevrijden van jarenlange emotionele klemmen en opnieuw verbinding te vinden met je dierbaren.

Meer weten over wat we concreet kunnen betekenen in jullie situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kunnen we de situatie in kaart brengen en een plan van aanpak maken. Download ook onze informatiefolder. Of vul het contactformulier in. 

mayetmediators2024oktoberteam.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!