Kies je bij een scheiding voor een advocaat of een mediator?

inspiratie-van-mayet.jpg
07 December 2021
min. leestijd

Wanneer je gaat scheiden komt er veel op je af. Een emotionele periode breekt aan, die ook veel onzekerheden met zich meebrengt. Welke keuzes maak je in deze fase? Wanneer de scheiding bekend is aan jullie beiden, krijg je te maken met verschillende emoties van pijn, teleurstelling, verlies, los gaan laten, boosheid, in de steek gelaten voelen of aan de kant gezet. En tegelijkertijd moeten er zaken worden geregeld. Kies je voor een advocaat of een mediator?

De voordelen van een mediator bij scheiding:

  1. Een mediator is er voor jullie allebei. Daarbij moet je weten dat je bij een mediator wel samen aan tafel komt, maar óók voor jezelf. Een goede mediator houdt de belangen van beide partijen in de gaten. Een advocaat werkt meestal voor 1 van jullie beiden.
  2. Een mediator heeft jullie beiden aan tafel. Hoe moeilijk het ook is...... Een voordeel is dat je meer regie houdt over je eigen proces en zelf invloed hebt op de afspraken. De mediator bemiddelt dat, waarbij hij/zij er voor zorgt dat ieder onderhandelingsvaardig is.
  3. Een advocaat is er vooral voor het juridische deel van de scheiding. Meestal is het doel om een scheidingsconvenant op te stellen, dat ingediend wordt bij de rechter. Wanneer je allebei een advocaat hebt, dan zullen de advocaten allebei proberen “het beste” voor ieder van jullie voor elkaar te krijgen. De advocaat overlegt met een partij en spreekt de strategie, het proces en de inhoud van de eisen of verweren af. Bij mediation is het juridische deel een onderdeel van de scheidingsbegeleiding.
  4. Mediation bij een scheiding is goedkoper. Wanneer je beiden een advocaat neemt, zal de scheiding minstens twee keer zo duur zijn. Daarnaast zal het proces langer duren en de voortgang (zeker ook wanneer er een hypotheek geregeld moet worden) langer duren.

Ouderschapsbemiddeling bij de mediator - Kinderen zijn derde partij

Wanneer jullie ouders zijn is het voortgezet ouderschap erg belangrijk natuurlijk. Hoe blijf je samenwerkende en communicerende ouders na de scheiding? Daarvoor is meer ruimte en aandacht bij een mediator, immers je bent samen aan tafel en je zorgen en behoeften kunnen worden besproken en bemiddeld. Wist je dat een rechter met betrekking tot het ouderschap heel vaak ook een mediator voorstelt om het ouderschapsplan op te stellen?

Wat is het verschil tussen een mediator en een Mayet mediator die ook scheidingsspecialist is?

Mayet Mediators zijn allemaal scheidingsspecialisten. Dat wil zeggen dat onze rapporten door een financieel planner worden gemaakt en gecontroleerd. Onze scheidingsbegeleiding is veel meer dan mediation alleen. Er is een balans tussen de emotie, het proces, de financiën, de kinderen en het ouderschap en uiteindelijk een waterdicht convenant. Kortom: je mag rekenen op een complete dienstverlening! Kortom: Uit elkaar? Mét elkaar! Omdat een scheiding méér is dan het regelen van zakelijke en juridische onderwerpen. Kijk hier voor onze dienstverlening. Bel ons voor het maken van een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek, ook download een van onze folders over scheidingsbegeleiding en ouderschapsbemiddeling.  
mayet-115-min.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!