Verborgen narcisme en de afhankelijke relatie - TIPS bij scheiding

familie-mediation-bij-mayet.jpg
13 September 2021
min. leestijd

Was het bij jou ook zo? Dat toen je een relatie met je partner begon, je werkelijk geen idee had dat hij/zij narcistische persoonlijkheidstrekken had? Want in het begin was het romantisch, je kreeg de aandacht die je op dat moment zo nodig had. Je voelde je begrepen, hij/zij was onweerstaanbaar, charmant en galant. Je kreeg de erkenning die je misschien lang miste, complimenten, aandacht, bewondering en affectie. Je had het gevoel om een goed en sterk team te zijn, en dat vond de buitenwereld ook. Maar na verloop van de jaren werd het heel anders. De relatie kwam onder druk en uiteindelijk heb je het gevoel om in een slechte film te zijn beland. Hoe kon dit zo gebeuren? Je was toch niet gek? Waar was je mensenkennis en hoe kon je er zo intrappen. Allemaal gedachten en gevoelens die door je heen gaan. Ondertussen voel je dat je in een afhankelijke situatie terecht bent gekomen. Je wilt gaan scheiden. Wat moet je realiseren om een scheiding van een narcist goed te laten verlopen? 1. Vertel de scheidingsmelding voorzichtig, rustig en probeer niet te emotioneel te zijn. Wees duidelijk en benadruk dat je er goed aan uit wilt komen met de scheiding. Laat je geen angst inpraten en niet emotioneel manipuleren. 2. Narcisten doen er alles aan om te winnen. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin aan te geven dat je er geen gevecht van wilt maken en de scheiding middels bijvoorbeeld mediation goed te laten verlopen. Kies een gespecialiseerde mediator, die ervaring heeft met onderhandelen en jouw onderhandelingsvaardigheid in de gaten kan houden. 3. Maak afspraken over imagoschade. Probeer samen te overleggen over hoe je de scheiding naar de buitenwereld brengt. Dat het samen niet gelukt is. Geef ook grenzen aan over wat de narcist over de scheiding aan de buitenwereld gaat vertellen. Wees daarbij toch voorbereid dat de narcist lelijke dingen over jou naar buiten brengt, om zijn eigen straatje schoon te vegen. 4. Accepteer dat je geen empathie zal krijgen van de narcist. Nu niet, nooit. 5. Accepteer dat de narcist niet in staat is te kijken naar zijn eigen aandeel in het geheel. Er is geen ruimte voor zelfreflectie. Daarop hopen is zinloos. 6. Wees duidelijk in de afspraken. De narcist zal proberen ondanks afspraken alles naar zijn eigen hand te zetten en alsnog eigen afspraken te hanteren. 7. Probeer het scheidingsproces kort en bondig te laten zijn. De narcist zal willen tijd rekken en manipuleren. Wees concreet ook in het tijdspad en de verwachtingen over te nemen besluiten in de tijd. 8. Neem tijd voor je eigen rouw. Het valt niet mee om uit een afhankelijke relatie te komen. Sterk te zijn en te blijven. Vraag hulp van lieve vrienden en familie. Hou vol en volhardend in je keuzes.

Ga je scheiden van een narcist? Je hoeft er niet alleen voor te staan. Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Lees hier meer over onze scheidingsbegeleiding in het algemeen.

mayet-115-min.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!