Gescheiden? De eerste kerst zonder de kinderen
We merken het ieder jaar weer aan onze cliënten, én we weten het zelf maar al te goed uit eigen ervaring, de eerste kerst na je echtscheiding is een confronterende en moeilijke periode. Niet alleen voor je zelf, maar ook voor de kinderen die na de scheiding moeten wennen aan het delen van de kerstdagen bij iedere ouder. En daarnaast scheiden de grootouders ook mee. Je moet weer op één lijn komen met elkaar, in een nieuwe realiteit na de scheiding. Alles is immers anders. Wanneer de kinderen naar de andere ouder gaan, gun je hen een leuke en fijne tijd, maar het is zo moeilijk om achter te blijven. Alleen. Je hebt immers niet gekozen voor een "parttime ouderschap" en zo voelt het wel. Toch wil je deze overdracht niet naar de kinderen doen, maar wanneer de deur sluit, stort je eigen wereld in. Zo voelt dat, deze emoties overmannen soms. Boosheid en verdriet om de situatie waarin jullie als gezin terecht zijn gekomen. Zo moeilijk. We hebben voor jullie 6 kersttips op een rijtje gezet. Een steuntje in de rug, als bemoediging. Je pijn en het verdriet mogen er zijn. Hoe kun je er het beste mee omgaan?
Kersttip 1. Maak duidelijke afspraken over de wisseling van de kinderen.
Een duidelijke planning en tijdstippen van halen en brengen helpt de spanning voor de overdracht zo kort mogelijk te houden. Zorg dat je op tijd bent om de kinderen te halen of te brengen. Wanneer de andere ouder niet op tijd is, laat het maar los. Veranderen doe je het nu niet. Houdt de sfeer zo goed mogelijk en gun de kinderen een fijne overdracht, zodat ze zonder bezwaard hart om een ouder achter te laten, mee mogen met de andere ouder. Het ouderschap na de scheiding invulling geven gaat met vallen en opstaan gepaard. En de kerstvakantie is misschien niet het juiste moment om de contactregeling of het ouderschapsplan te evalueren. En de kinderen kunnen al helemaal niets met jouw emoties aan. Ze hebben ruimte nodig voor hun eigen emoties, immers zij zijn de derde partij in de scheiding.Kersttip 2. Verplaats je in het kind en vraag je af hoe het voor hen fijn is om kerst te vieren na de scheiding.
Plaats de kinderen niet tussen jullie. Laat ze niet kiezen voor de een of de ander. Wellicht bevalt de keuze jou niet, de kinderen hebben recht op een eigen plekje. Houd de kerstvakantie rustig en sfeervol. Ze mogen zich herinneren dat de kerstdagen mooie dagen zijn met tradities bij beide ouders. Sleep de kinderen niet van hot naar her door het land. Sommige ouders verdelen de kerstvakantie in drie delen, waarbij de wisseling is op tweede kerstdag en op nieuwjaarsdag. Dat geeft rust. Andere ouders kiezen voor een splitsing van de vakantie van een hele week. Bespreek op welke manier je de rust kunt bewaren. En wanneer de kinderen een beetje druk terug komen, dan ligt dit niet per se aan het feit dat het bij de ander niet goed is gegaan. Geef ze ruimte om te landen, want ze vliegen van de ene naar de andere wereld en terug. Op deze manier krijgen kinderen in een scheiding vertrouwen en duidelijkheid over de invulling van jullie ouderschap na de scheiding.Kersttip 3. Bouw tradities en mooie herinneringen op na de scheiding.
Alles wat echt belangrijk is in het leven, gaat niet over geld. Materiële zaken verdampen bij de mooie herinneringen en het warme gevoel van bij elkaar zijn. En natuurlijk worden er ieder jaar mensen gemist. De kersttijd roept emoties op. Gun de kinderen de mooie herinneringen en de goede sfeer. Wellicht kun je nadenken om eigen tradities op te bouwen met de kinderen. Iets wat jaarlijks terugkomt en waar de kinderen later met een goed gevoel op kunnen terugkijken. Het hoeven maar kleine dingen te zijn. Samen de tafel dekken of het kerstdiner koken, de jaarlijkse gourmet, een kerstfilm of winterwandeling. Wanneer er jaarlijkse structuur komt, dan zul je zien dat kinderen hierop kunnen terugvallen in de toekomst. Betrouwbaar en voorspelbaar.Kersttip 4. Een gezamenlijk moment tussen de gescheiden ouders bij de overdracht.
We weten dat dit een mooie gedachte is die in de praktijk na een scheiding zo erg tegen kan vallen. Kun je het opbrengen? We spreken bijna alle kinderen in de scheiding van hun ouders voor een eigen kindgesprek. De meeste kinderen geven aan dat dit, bij voorkeur, hun wens is. Papa die even koffie met kerstkrans blijft drinken bij mama of andersom. Even een moment van "het gezin" alleen. Even de kerstkadootjes laten zien die bij papa of mama zijn gekregen. Even de sfeer delen. Probeer de spanningen even te laten zijn voor wat het is. Boos of geërgerd zijn helpt nu niet, het is niet het juiste moment om de communicatie verbeteren of de ander op zijn gedrag aanspreken met deze kerstdagen. Dat komt later wel. Dat vergt een groot hart van gescheiden ouders, probeer het haalbaar te maken.Kersttip 5. Nieuwe partners niet introduceren onder de kerstboom.
Wees terughoudend met de introductie van nieuwe partners. Dit geldt altijd. Pas als de relatie bestendig is, is het moment gekomen om de nieuwe partner te introduceren. En liever bespreek je dit eerst met je ex-partner, zodat deze daarop voorbereid is en er de kinderen naar kan vragen Misschien ben je zelf helemaal verliefd, er zijn meer mensen betrokken in de scheiding. Wellicht vinden ouders en andere familieleden het ook moeilijk. Bespreek de onderliggende behoeften daarin van te voren met elkaar. Wanneer het goed is voor iedereen, dan is het besluit gedragen en minder moeilijk. Zo niet: Er zijn ook momenten dat je samen kunt zijn. Het belangrijkste is dat het stressniveau met de feestdagen na een scheiding laag blijft. De kinderen hebben recht op een leuke kerst, waarin ze bij iedere ouder zichzelf kunnen en mogen zijn.Kersttip 6. En vooral: zorg goed voor jezelf.
We hopen dat je wat hebt aan deze tips. Je weet het wellicht allemaal al lang. De scheiding hakt erin. Het is moeilijk om allemaal op te brengen. We wensen je toe dat je het verdriet en de pijn van de scheiding een plekje kunt geven, wellicht eventjes kunt parkeren. Zorg goed voor jezelf. Of dit een warm bad of een goed boek is, je hoeft je niet te schamen dat je ook met de keukenrol op de bank zit of het liefst onder de wol kruipt. Zoek voor de dagen dat je alleen bent ander gezelschap op. Vraag of je bij mensen waar je je goed en veilig voelt langs kunt komen. Je hoeft het niet alleen te doen. Andere mensen kunnen misschien niet altijd weten of voelen hoe de situatie voor jou is. Door het kenbaar te maken en te bespreken, zul je zien dat er ook kerstengelen voor jou zijn, die om je heen staan en je trost bieden.Ouderschapsplan werkt niet goed - Kom je er samen niet aan uit?
Loopt de communicatie en het maken van afspraken niet goed tussen jullie? Evalueer je ouderschapsplan, maak een goed voornemen voor het nieuwe jaar! En wanneer dit samen niet lukt, maak een afspraak bij een mediator. Kom terug aan tafel en bespreek samen waar het mis ging, wat erg goed ging en waar je elkaar in kunt vinden. Op weg naar de beste alternatieven is een ouderschapsplan altijd een dynamisch stuk. Duidelijkheid en een spoorboekje aan de ene kant en ruimte voor de ander aan de andere kant. Dat is het echte belang van de kinderen in de scheiding van hun ouders.Mediator nodig? Voor ouderschapsbemiddeling, scheiding regelen of evaluatie van het ouderschapsplan maak je gerust een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Lees hier meer.
We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!