Kinderen in een scheiding

ko3.jpg
23 October 2021
min. leestijd

Scheidingsmediation
ko7.jpg

Kinderen derde partij in een scheiding

Mayet Mediators zijn betrokken bij de kinderen in een scheidingssituatie. Daarom richten wij ons bij het maken van het ouderschapsplan op een positief resultaat voor zowel de ouders als de kinderen. Kinderen zijn immers betrokken bij de scheiding van de ouders, sterker nog zij hebben de rest van hun leven te maken met gescheiden ouders. Kinderen in een scheidingssituatie zijn bij ons welkom voor een eigen kindgesprek. In dit vertrouwelijke gesprek, krijgen kinderen hun eigen plek in de scheiding van hun ouders.

Liefst samen aan de kinderen vertellen dat je gaat scheiden

Het mooiste is dat jullie samen in staat zijn de kinderen te vertellen dat jullie gaan scheiden. Van belang is dat je het wel moet kunnen opbrengen om dit op een beheerste wijze te doen.

Wanneer vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

  1. Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.
  2. Bij voorkeur aan het begin van het weekeinde, zodat je als ouders kunt zien welke reacties de scheidings-boodschap bij de kinderen teweegbrengt.
  3. Enige tijd voordat de feitelijke scheiding plaats vindt. Kinderen moeten net als volwassenen de tijd hebben om zich voor te bereiden op en mee te denken over de komende scheiding. Houdt er bij jonge kinderen rekening mee dat zij minder besef van tijd hebben. Voor hen is zes weken evenmin te overzien als zes maanden.

Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

Wees zo eerlijk mogelijk over de situatie van de scheiding, wat het op korte termijn betekent om de scheiding te regelen. Kinderen mogen je verdriet en pijn best zien, een scheiding is niet zo maar iets. Probeer je emoties te reguleren zodat je de andere ouder niet zwart hoeft te maken. Over de werkelijkheid praten is voor kinderen minder erg dan er over te fantaseren.

Een scheiding is nooit de schuld van de kinderen. Tips om de kinderen te vertellen:

  • Dat de scheiding niet de schuld is van de kinderen.
  • Dat de kinderen niet hoeven te kiezen tussen hun vader en moeder.
  • Dat ouders van elkaar kunnen scheiden, maar dat ouders niet van hun kinderen kunnen of willen gaan scheiden.
  • Dat wanneer de kinderen er behoefte aan hebben, ze altijd met de ouders of met anderen over de echtscheiding mogen praten.
  • Je eigen emoties bij een scheiding met kinderen: Kinderen voelen de emoties van jullie ouders haarscherp aan. Het is goed om op een beheerste manier je gevoelens te tonen. Kinderen mogen best de beheerste emoties van de ouders zien om te leren dat een scheiding verdriet doet en het een keuze is die je niet zomaar maakt.

Kinderen hebben ook tijd en ruimte nodig in de scheiding. Tips:

  • De scheidingsboodschap uitstellen om de kinderen te beschermen. Kinderen hebben tijd en ruimte nodig om op het nieuws te reageren en zich voor te bereiden op de nieuwe situatie.
  • Niks over de oorzaak van de scheiding vertellen omdat de kinderen te jong zouden zijn om het te begrijpen. Kinderen hoeven niet in detail te weten wat er aan de hand is maar wel in grote lijnen. Maak bij de uitleg gebruik van de eigennamen en niet: “je vader/je moeder”.
  • Vertel niet elk je eigen of elk een ander verhaal over de oorzaak van de echtscheiding.
    Maak elkaar niet zwart.
  • Ga niet uithuilen bij de kinderen.

Aandachtspunten om een gezonde verhouding met de kinderen te behouden of te verbeteren tijdens en na de scheiding:

  • Koop het verdriet van de kinderen niet af door ze bijvoorbeeld meer dan anders te verwennen.
  • Blijf het gedrag van kinderen op dezelfde wijze corrigeren en houdt dezelfde tafel-, bad- en naar-bed-gaanrituelen aan indien mogelijk.
  • Kinderen hebben liefde en aandacht nodig van beide ouders in deze voor hen moeilijke situatie van echtscheiding, maar kinderen moeten goed weten/voelen dat hun ouders één lijn blijven trekken en niet tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden.
  • Eigen kindgesprekken bij een scheiding

Mayet Mediators zijn gecertificeerd om kindgesprekken te mogen voeren. We zijn KIES- omgangsbegeleider. KIES = Kind in een Scheiding) Zij kunnen met hun vragen en zorgen terecht. Op deze wijze kunnen wij ook de kindervragen vertalen naar oplossingen, waar ouders weer mee uit de voeten kunnen.

Kinderen geven aan na hun kindgesprek “een stukje lichter naar huis” te gaan. Mayet Mediators ondersteunen dat kinderen later met een zo goed mogelijk gevoel kunnen terugdenken aan hoe hun ouders de scheiding hebben aangepakt en hoe zij als ouders hebben samengewerkt na de scheiding. Kinderen zouden zich door beide ouders gesteund en begrepen mogen voelen.

Scheiden doe je niet alleen....

De kinderen scheiden mee

Nee, de leeftijd van 12 jaar is geen mijlpaal om zelf keuzes te maken. Als ouders blijf je tot de leeftijd van 18 jaar verantwoordelijk voor de opvoeding en keuzes die daarbij horen. Misschien is er in de volksmond verwarring ontstaan door het kindgesprek bij de rechter vanaf 12 jaar. Kinderen vanaf 12 jaar hebben zeker een stem in de scheiding, uiteindelijk moeten zij goed geïnformeerd zijn over de afspraken die ouders maken over de contactregeling, de kinderalimentatie en hun onderlinge afspraken.

mayet-115-min.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!