Omroep Max en Charlotte Verbraak: Ruzie bij mantelzorgende kinderen oplossen

fm4.jpg

Omroep Max heeft in het programma Max Meldpunt van 16 februari 2024 aandacht besteed aan mantelzorgende kinderen die onderling ruzie krijgen. Er wordt de laatste jaren steeds meer van ons verwacht in de zorg voor onze ouders. Dat betekent dat er van de kinderen steeds meer verwacht wordt. Charlotte Verbraak heeft hieraan medewerking verleend. Onze visie en ervaring is gedeeld in het programma en een voorbeeldmediation is te zien. Lees hier het verslag van de opnamedag.

17 February 2024
min. leestijd

Familie mediation

Mantelzorgen en niet op 1 lijn zitten

Er wordt de laatste jaren steeds meer van ons verwacht in de zorg voor onze ouders. Dat betekent dat er van de kinderen steeds meer verwacht wordt. Te midden van de zorgtaken en verantwoordelijkheden die je als mantelzorgende kinderen op je neemt, kunnen er spanningen ontstaan tussen de broers en zussen. Zit je wel op een lijn met elkaar ten aanzien van de tijd die je kunt besteden aan de mantelzorg, ieders opvattingen over de invulling en de kwaliteit van de zorg en de onderlinge communicatie? 

maxmeldpunt1.jpg

Acteurs spelen een echte casus na

Er komen bij Omroep Max Meldpunt regelmatig meldingen binnen over ruzie tussen mantelzorgende kinderen. Ook wij zien als familiemediators een toename in het aantal bemiddelingen tussen broers en zussen of tussen de kinderen en een van de ouders. Er is een situatie nagespeeld met twee acteurs op het kantoor van Mayet Mediators in Bergen op Zoom.

Het voorbeeld ging over een vrouw die het idee had in de steek gelaten te worden door haar zus bij het mantelzorgen voor haar vader. Ze stond er te veel alleen voor. De zus had het te druk met haar eigen leven en komt alleen af en toe eten brengen bij vader. En dan zegt haar vader dat het zo gezellig was dat ze langskwam. En zij voelt zich nu de sloof. Ze is de klos en zeker omdat haar eigen gezondheid ook niet meer optimaal is. De zussen willen hierover met elkaar in gesprek en kiezen voor mediation bij een erkend registermediator. 

Zo krijgen we regelmatig families aan tafel. Soms ook met de andere ouder, die ook wil blijven zorgen voor zijn of haar partner en er veel verdriet van heeft dat het allemaal zo moeizaam loopt. Onderwerpen lopen uiteen van de besteding van het persoonsgebonden budget tot het beheer van de financien en de invulling van de zorg. 

maxmeldpunt4.jpg

Familiesysteem gezin van herkomst

In wellicht een ogenschijnlijk harmonieus gezin van herkomst spelen zich vaak complexe en diepgaande problemen af. Ieders rol en positie in het gezin hebben vaak een blijvende impact op de kinderen die er deel van uitmaken. Het familiesysteem vormt de basis van onze sociale ontwikkeling, maar helaas ervaren veel kinderen binnen dit systeem verschillende uitdagingen en obstakels die hun emotionele welzijn en toekomstige relaties kunnen beïnvloeden. Daarover legt Charlotte Verbraak uit in het programma bij Omroep Max. We zetten ze hierbij op een rijtje:

Communicatieproblemen: In veel gezinnen heerst er een gebrek aan open communicatie. Er wordt niet (voldoende) over gevoelens en behoeften gesproken en er is weinig ruimte om gedachten te uiten. Het kan leiden tot een gevoel van isolatie en onbegrip. Dit gebrek aan communicatie kan ook resulteren in misverstanden en het ontstaan van emotionele barrières tussen familieleden.

Dynamieken van macht en controle: Binnen sommige families heerst er een disbalans in de machtsverhoudingen. Kinderen kunnen zich machteloos voelen tegenover ouders of andere gezinsleden. Dit kan leiden tot het slecht stellen van grenzen in het gezin van herkomst. En dit terwijl je in je werkzame leven, of binnen je eigen gezin een andere positie inneemt.

Onopgeloste conflicten uit het verleden: Conflicten zijn onvermijdelijk in families, maar het is de manier waarop ze worden aangepakt die een verschil maakt. Wanneer conflicten onopgelost blijven of onder het tapijt worden geveegd, kunnen ze een voedingsbodem worden voor diepgaandere problemen zoals wrok, bitterheid en gebrek aan onderling vertrouwen.

Het doorbreken van negatieve patronen in het familiesysteem vereist vaak bewuste inspanningen en het streven naar gezonde relaties. En wanneer je dan gaat mantelzorgen voor ouders levert is dat een valkuil.

Los ruzie op met mediation wanneer je er niet uit komt

Alleereerst is het belangrijk dat je met elkaar in communicatie blijft. Geef aan waar je mee zit vanuit je eigen gevoelens en behoeften en probeer te luisteren naar die van een ander. Wanneer het niet meer lukt, kom dan aan tafel bij een mediator.

In het programma van Omroep Max leggen we uit hoe een mediation werkt. We beginnen met vertrouwelijke intakegesprekken met alle familieleden. Daarmee krijgen we als mediator een beeld bij ieders beleving en rol en plaats in het gezin. En de wensen en verlangens mogen worden uitgesproken. 

Daarna volgt een gezamenlijk gesprek, waarbij we met elkaar bepalen wie er aan tafel komen. Alle broers en zussen? Met of zonder partners? Is de ouder zelf erbij aanwezig of juist niet?

Soms is één gesprek al genoeg, soms volgen meerdere gesprekken. We maken ook praktische afspraken rondom taken en verantwoordelijkheden als het aan de orde komt. Afspraken over het beheer van het geld of de eigen woning van de ouders. Kortom: alle mogelijke onderwerpen kunnen aan bod komen. 

Lees hier meer over onze aanpak bij familiemediation.

 

maxmeldpunt3.jpg

Kies een Mayet Familiemediator

Wil je het programma van Omroep Max - Meldpunt met onze medewerking terugzien?

Dat kan: Uitzending gemist. We bedanken Omroep Max voor het vertrouwen in ons. We zijn enorm blij dat er aandacht is besteed aan het onderwerp ruzie tussen mantelzorgende kinderen en de mogelijkheid van mediation. 

Is je belangstelling gewekt en wil je er ook samen met je broer of zus uitkomen? Maak dan een afspraak met een van de Mayet Mediators.

Mayet Mediators bemiddelt in familiezaken in het hele land. Kijk hier in welke steden we te vinden zijn.

 

mayet-115-min.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!