Tips en valkuilen voor de juiste keuze van mediator

locaties-mayet-mediators.jpg
07 February 2023
min. leestijd

Je bent in een conflict beland. Je kunt een advocaat inschakelen, maar je kan ook kiezen voor mediation via een registermediator. In dit artikel geven we 5 tips en valkuilen voor het kiezen van een mediator en geven daarbij ook valkuilen aan.

Heeft de mediator affiniteit met het conflictgebied?

Heeft de mediator ervaring op het vakgebied van het conflict? Een mediator heeft meestal een geheel andere vooropleiding. De een is jurist, de ander psycholoog of zoiets. Is het belangrijk dat een mediator over de inhoud ook verstand van zaken heeft. Mayet Mediators vinden van wel. In die zin dat een mediator zeker affiniteit moet hebben met het onderwerp van het conflict. Je moet het conflict kunnen inleven en soms ook faciliteren. En uiteindelijk moet je efficiënte onderhandelingen voeren. Zo kunnen wij bij ieder conflict de best passende mediator zoeken.
 • Hoeveel ervaring heeft de mediator en hoe toetst hij/zij zijn/haar deskundigheid?

  Is de mediator ervaren? Hoeveel mediations heeft hij/zij gedaan? Welke back-up is er geregeld in het geval er vragen zijn? Heeft de mediator zich gespecialiseerd en geaccrediteerd. Daarom werken wij met interne specialisatieopleidingen. Alle mediators zijn daarmee up to date. En doordat wij een constante aanvraagstroom hebben voor mediations op allerlei conflictgebieden, is er ook ruime ervaring aanwezig. Door interne intervisie en supervisie kunnen we als Mayet Mediators een constante hoge kwaliteit leveren. Zo zijn bijvoorbeeld de scheidingsbemiddelaars allemaal gecertificeerd als scheidingsspecialist.
 • Hoe borgt de mediator een eventueel juridische procedure en de kwaliteit van de overeenkomst?

  Heeft de mediator zelf nog een deskundige nodig? Bijvoorbeeld een advocaat voor juridische vragen of een financieel adviseur voor berekeningen? Of is dit binnen het kantoor van de mediator allemaal geregeld? Uiteindelijk faciliteert een mediator bijvoorbeeld met berekeningen van alimentatie of een transitievergoeding. En bij zakelijke mediations is het wel heel fijn wanneer een mediator ook de stukken kan lezen en begrijpt waar het over gaat. Binnen Mayet Mediators hebben we dat allemaal afgedicht, zodat er altijd affiniteit en kennis is over het conflictgebied aan tafel. Zo hebben alle mediators een eigen specialisme en kunnen we opschakelen of co-mediaten wanneer een conflict complex is, of de belangentegenstelling groot.
 • Pas op voor koppelverkoop van mediator met hypotheekadviseur.

  Er zijn mediationbedrijven die een client, vooral bij scheidingsbemiddeling, lokken met een all-in pakket met een hypotheekadvies. Alles zou in een hand geregeld worden. Er wordt soms ook gesjoemeld met de kosten, waardoor de mediation goedkoper lijkt. Mayet Mediators wijst dit soort praktijken af. Koppelverkoop leidt tot belangenverstrengeling. Je kunt als mediator niet meer objectief aan de slag. Het is een verleiding voor mensen die in enorme stress zijn, met vaak maar een doel: hypotheken verkopen. Mayet Mediators begeleiden je naar een hypotheekadviseur. Daarmee krijg je met het financieel scheidingsrapport alle vragen mee die nodig zijn om goede afspraken in de scheiding te maken. Zo kan iedere partij zelf de adviseur kiezen waar een klik mee is. We schakelen met de hypotheekadviseur, zodat we net zo efficiënt kunnen bemiddelen met de uitkomsten van het hypotheekadvies.
 • All-in pakket: vooral niet doen.

  Sommige mediationbedrijven werken met een vast prijs voor de mediation. Dat lijkt leuk, je denkt dat je weet waar je aan toe bent. Soms zijn er kleine lettertjes, waarin een maximaal aantal uren van de mediation wordt genoemd. Dan volgt alsnog een aanvullende kostenpost. Je kunt je voorstellen dat een mediation tegen een vaste prijs een gemiddelde is van snelle en lange mediations. De mediator wil zichzelf niet te kort doen. Wanneer dat gebeurt, horen we van cliënten wel terug dat soms de motivatie bij de mediator zelf ook minder wordt en ze het gevoel hadden dat de mediation met zo min mogelijk tijdsinspanning werd afgeraffeld. Daar houden wij bij Mayet Mediators niet van. We hebben goed nagedacht over ons uurtarief en we willen iedere cliënt de maximale kwaliteit en ruimte geven. Daarvoor hoef je niet te veel te betalen. En wanneer een mediation veel langer duurt dan gepland, dan heeft dat een reden en begrijpen cliënten dat zelf ook. En het gekke is: in veel gevallen komt de mediation uiteindelijk goedkoper uit dan het vaste tarief van de andere mediator.

  Heb je vragen over hoe je tot de beste keuze van mediator komt?

  Neem dan gerust contact met ons op. Een oriëntatiegesprek is altijd gratis. Daar zullen we al je vragen beantwoorden. We bespreken de doorlooptijd van de mediation en de te verwachten prijs. Kijk ook eens bij onze mediators. Daar zie je hun affiniteit en specialisme, en stellen we de mediator aan je voor. Zo kunnen we opschakelen en kwaliteit leveren voor de oplossing van jouw conflict.
  mayet-115-min.jpg
  Klaar voor een kennismaking?

  We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!