Conflict oplossen na de Ramadan: Zoet eten én zoet praten!
Vandaag wordt door de moslims na een periode van 30 dagen vasten het verbreken van de vastentijd gevierd met het Suikerfeest (Eid-al-Fitr). Het is de meest feestelijke periode van het Islamitische jaar. Op de laatste dag van de Ramadan gaan de moslims naar de moskee en wordt het feestgebed uitgesproken. En na 3 coronajaren mogen ook de moslims elkaar weer omhelzen en kussen. Er mag weer overdag gegeten en gedronken worden en dat wordt dan ook uitgebreid gevierd.
Het Suikerfeest, bekend om de vele heerlijke zoete lekkernijen duurt vaak enkele dagen. Dagen van familiebezoek en het ontmoeten van goede vrienden. Ook aan andere mensen wordt gedacht, bijvoorbeeld de armen, buren en de mensen die reeds ontvallen zijn aan het aardse leven. Er wordt ook wel gezegd dat de periode rondom het Suikerfeest dé meest geschikte periode is om conflicten uit te praten, ruzies goed te maken. Zoet eten én zoet praten, de tijd is daar juist nu rijp voor.
Het Suikerfeest van de Moslims wordt wel vergeleken met het Kerstfeest bij de Christenen. Eigenlijk is het meer verbonden met Pasen. Het grote verschil is dat de Christenen voorafgaand aan de vastenperiode feesten en carnaval vieren. Drie dagen feest, waarna het vasten begint, als reflectieperiode naar Pasen toe. Waarbij met het Paasfeest, als belangrijkste Christelijk feest de opstanding van Jezus uit de dood wordt gevierd. Met zijn dood neemt Jezus de zonden van de mensen op zich. En het Nederlandse Pasen is weer afgeleid van het Joodse Pascha-feest. En ook de Christenen gebruiken deze periode van reflectie om juist ruzies op te lossen en conflicten uit te praten.