Ramadan en Suikerfeest: Zoet eten én zoet praten!

ko6.jpg
02 May 2022
min. leestijd

Mediation algemeen

Conflict oplossen na de Ramadan: Zoet eten én zoet praten!

Vandaag wordt door de moslims na een periode van 30 dagen vasten het verbreken van de vastentijd gevierd met het Suikerfeest (Eid-al-Fitr). Het is de meest feestelijke periode van het Islamitische jaar. Op de laatste dag van de Ramadan gaan de moslims naar de moskee en wordt het feestgebed uitgesproken. En na 3 coronajaren mogen ook de moslims elkaar weer omhelzen en kussen. Er mag weer overdag gegeten en gedronken worden en dat wordt dan ook uitgebreid gevierd. Het Suikerfeest, bekend om de vele heerlijke zoete lekkernijen duurt vaak enkele dagen. Dagen van familiebezoek en het ontmoeten van goede vrienden. Ook aan andere mensen wordt gedacht, bijvoorbeeld de armen, buren en de mensen die reeds ontvallen zijn aan het aardse leven. Er wordt ook wel gezegd dat de periode rondom het Suikerfeest dé meest geschikte periode is om conflicten uit te praten, ruzies goed te maken. Zoet eten én zoet praten, de tijd is daar juist nu rijp voor. Het Suikerfeest van de Moslims wordt wel vergeleken met het Kerstfeest bij de Christenen. Eigenlijk is het meer verbonden met Pasen. Het grote verschil is dat de Christenen voorafgaand aan de vastenperiode feesten en carnaval vieren. Drie dagen feest, waarna het vasten begint, als reflectieperiode naar Pasen toe. Waarbij met het Paasfeest, als belangrijkste Christelijk feest de opstanding van Jezus uit de dood wordt gevierd. Met zijn dood neemt Jezus de zonden van de mensen op zich. En het Nederlandse Pasen is weer afgeleid van het Joodse Pascha-feest. En ook de Christenen gebruiken deze periode van reflectie om juist ruzies op te lossen en conflicten uit te praten.

Oplossen van conflicten belangrijk binnen het geloof

Zowel in de Koran als de Bijbel wordt gesproken over het oplossen van conflicten en hoe je dat het beste zou kunnen doen. En wanneer je daar onderling met elkaar niet meer aan uitkomt is het advies om een derde persoon in te schakelen. Allah subhanahu wa ta’ala zegt: “En het goede en het kwade zijn niet gelijk: beantwoord (het kwade) met wat beter is, dan zal degene met wie je in vijandschap leefde als een oprechte vriend worden. Maar dit wordt slechts gegeven aan degenen die geduldig zijn en dit wordt slechts gegeven aan de bezitter van een geweldig geluk.” - (Soerat Foessilat: 34-35) In beide gelovige tradities wordt gesproken over het geduld dat mensen moeten opbrengen, wanneer een conflict moet worden opgelost. En ook over de beloning die het je oplevert, het gevoel om weer met elkaar verder te kunnen of elkaar in vrede te kunnen loslaten. Je zult je beter voelen en er zullen zegeningen op je pad komen, wordt er in beide Heilige Schriften benoemd.

Wat als “zoet praten” niet meer lukt?

Misschien vier je het Suikerfeest niet met alle familieleden, omdat er een conflict speelt in de familie. Misschien heb je ruzie met een broer of een zus. Ook op het werk kunnen situaties dwars zitten. En wij weten als geen ander: van ruzie maken word je ziek. Wanneer je er zelf niet meer aan uitkomt, schakel dan een Mayet Mediator in. Wij zijn gespecialiseerd in mediation waar het geloof een rol speelt. Je hoeft het niet alleen te doen en zijn wij er voor je om een stukje met jullie op het levenspad mee te lopen. De last zal van je schouders verdwijnen en er komt weer ruimte voor geluk.

Waarom kiezen voor een moslim-mediator?

Samira el Batioui is Nederlands jurist, in Nederland opgegroeid en gestudeerd. Zij heeft een echte Nederlandse identiteit opgebouwd. Nederlandse stellen en families voelen zich direct bij haar thuis. Vakbekwaam, rustig en geduldig. Ze weet als geen ander waar het over gaat. Daarnaast heeft ze als moslima kennis van het Islamitisch recht. Daarnaast draagt zij de Islamitische waarden en normen vanuit het geloof en heeft zij verstand van de sharia. Een conflict oplossen gaat bovendien ook verder dan het geloof. Cultuurverschillen spelen ook mee. Binnen de verschillende culturen worden conflicten anders gecommuniceerd, wordt er anders over gevoelens gesproken en worden moeilijke onderwerpen anders belicht. Deze affiniteit en kennis draagt Samira uit bij een mediation waarbij cultuur of Islam een rol speelt in het conflict. Dit maakt dat mensen zich bij haar aan de gesprekstafel extra veilig voelen, erkenning krijgen en een mediator aantreffen die snapt waar het over gaat.

Speelt er een conflict? Zoet praten helpt!

Je hoeft het niet alleen op te lossen, kies voor mediation! Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Een folder aanvragen kan ook via de website. Een oriëntatiegesprek is gratis.
mayet-115-min.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!