Tips voor ouders in scheiding en Sinterklaas

ko6.jpg

Intocht, schoen zetten, pakjesavond - Sinterklaasperiode samen regelen na de scheiding. Sinterklaas is een tijd van vreugde en gezelligheid, maar voor ouders die door een scheiding gaan, kan het een uitdaging zijn om deze feestelijke periode soepel te laten verlopen voor hun kinderen. De emotionele impact van een scheiding kan de feestvreugde voor kinderen zomaar overschaduwen. En dat nu juist het Sinterklaasfeest bij uitstek een onschuldig kinderfeest moet zijn. In dit artikel delen we inzichten en praktische tips over je als ouders het gesprek kunnen aangaan over Sinterklaas vieren in twee huizen en hoe je de kinderen kunt ondersteunen om de sinterklaasperiode voor zowel jullie zelf als de kinderen in een scheiding zo positief mogelijk te maken.

15 November 2023
min. leestijd

Scheidingsmediation Mediation algemeen

Sinterklaas weet u dat mijn ouders zijn gescheiden?

We hebben de afgelopen jaren veel verdrietige reacties van kinderen gehad. Briefjes in de schoen of Sinterklaas hun ouders bij elkaar kan brengen. Of Sinterklaas er voor kan zorgen dat hun ouders geen ruzie meer maken. Of Sinterklaas het adres van papa ook weet en hen daar kan vinden? Of het feest dat ieder jaar bij opa en oma wordt gevierd nog wel door kan gaan? Het is ook voor een mediator hartverscheurend om terug te horen. Een scheiding brengt niet alleen veranderingen voor de ouders met zich mee, maar ook voor de kinderen die nu in twee huizen gaan wonen.

Wij kunnen als mediators niet genoeg benadrukken dat het echt van vitaal belang om open en ondersteunende communicatie te behouden met elkaar als ouders om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Kinderen mogen zich geliefd voelen bij beide ouders, ondanks dat er veel pijn en frustratie is tussen de ouders. Ze hoeven niet te kiezen en mogen het bij jullie allebei leuk en fijn hebben. Het is een belangrijk kinderrecht.

Het emotionele aspect voor kinderen in een scheiding

Voordat we naar de praktische tips gaan, is het essentieel om het emotionele stuk van een scheiding te erkennen. Zowel ouders als kinderen ervaren verschillende emoties, zoals verdriet, verwarring en angst. Het is belangrijk om een open communicatie te behouden en begrip te tonen voor elkaars gevoelens, vooral tijdens de feestdagen. Ouderschap na scheiding is een uitdaging, maar met open communicatie, een goed ouderschapsplan en aandacht voor de emoties van de kinderen, kunnen ouders de overgang naar twee huizen soepeler maken. Door flexibiliteit te tonen in contact en het bieden van ruimte voor herinneringen, kunnen ouders het gemis van de andere ouder helpen verzachten.

Tip 1: Wees open over de veranderingen en erken de gevoelens van de kinderen

Het is cruciaal om eerlijk te communiceren met de kinderen over de scheiding en de veranderingen die het met zich meebrengt. Leg op een begrijpelijke manier uit wat er gebeurt en benadruk dat de liefde van beide ouders voor hen onveranderd blijft.

Het bespreken van de nieuwe situatie met de kinderen vereist gevoeligheid en eerlijkheid. Creëer een veilige omgeving waarin ze zich vrij voelen om vragen te stellen en hun gevoelens te uiten. Stimuleer regelmatig contact met de andere ouder via telefoongesprekken, videochats of zelfs brieven. Dit helpt het gemis te verzachten en de banden te behouden. Help kinderen om positieve herinneringen aan de andere ouder te koesteren. Laat ze foto's meenemen of kleine aandenkens die hen eraan herinneren dat ze geliefd zijn, zelfs als ze niet fysiek aanwezig zijn.

 

Tip 2: Duidelijke Sinterklaasplanning maken en delen met de kinderen

Stel als ouders bij voorkeur samen een duidelijke planning op voor de sinterklaasperiode. Bespreek wanneer de kinderen bij welke ouder zijn en hoe jullie gezamenlijk de feestdagen kunnen vieren. Duidelijkheid schept rust voor de kinderen. Kinderen begrijpen de veranderingen beter als ouders ze op een eenvoudige manier uitleggen. Spreek daarbij ook af wie er welke kadootjes koopt en een richtprijs voor de uitgaven. Zo hoeft een kind niet te bedenken dat het bij papa meer of minder kadootjes kreeg dan bij mama of andersom.

Tip 3: Luister naar de gevoelens van de kinderen en moedig praten erover aan

Kinderen hebben mogelijk veel vragen en emoties rondom de scheiding. Zorg dat ze weten dat hun mening ertoe doet en dat ze veilig zijn om hun gedachten te delen. Moedig kinderen aan om hun emoties te uiten en erken hun verdriet of gemis. Uiteindelijk willen zo ook taal geven aan hun gevoelens en zich door beide ouders begrepen en gesteund voelen. En deze taal geven aan wat ze meemaken is zo belangrijk. Kinderen hebben er soms zelf geen woorden voor. Laat ze weten dat het normaal is om de andere ouder te missen en dat het oké is om daarover te praten.

Ondanks eventuele spanningen tussen de ouders, is het van belang om een positieve houding te behouden in het bijzijn van de kinderen. Vermijd negatieve opmerkingen over de andere ouder en focus op de positieve aspecten van hun relatie met elk van hen.

 

Tip 4: Voorbereiding op Sinterklaasfeest, creëer nieuwe tradities

Werk als ouders samen aan het behouden van enkele gezamenlijke tradities rondom Sinterklaas. Dit kan helpen om een gevoel van continuïteit te behouden en de kinderen gerust te stellen. Dit geeft de kinderen iets om naar uit te kijken en kan helpen bij het vormen van positieve herinneringen. Benadruk dat de scheiding niet betekent dat ze minder geliefd zijn. Leg uit dat beide ouders er altijd voor hen zullen zijn en dat liefde niet verandert, ongeacht waar ze wonen. Zo kan ook het sinterklaasfeest een onbezorgde fijne tijd zijn voor de kinderen, waarbij ze gewoon kind mogen zijn.

Tip 5: Flexibiliteit - Wees flexibel met de planning contactregeling

Soms kan het nodig zijn om flexibel te zijn, vooral tijdens de feestdagen. Toon begrip als de andere ouder een speciale gelegenheid met de kinderen wil vieren en probeer gezamenlijk een oplossing te vinden die voor iedereen werkt. Het gemis van de andere ouder kan een emotionele uitdaging zijn voor kinderen.

Een goede basis en ouderschapsplan is essentieel. Bespreek met de kinderen hoe de contactregeling eruit ziet, wanneer ze bij welke ouder zijn, en hoe de overgang zal plaatsvinden. Zo weten ze wat ze kunnen verwachten en ervaren ze meer stabiliteit. Blijf samenwerken met de ex-partner, vooral als het gaat om het organiseren van speciale gelegenheden zoals Sinterklaas. Het tonen van een gezamenlijke inspanning kan de stabiliteit voor de kinderen vergroten.

Sinterklaas een uitdaging na de scheiding - los het op!

De sinterklaasperiode kan een uitdaging zijn voor gescheiden ouders, maar met eerlijke communicatie, flexibiliteit en het behouden van gezamenlijke inspanningen, kunnen ouders een positieve invloed hebben op de ervaring van hun kinderen. Het emotionele aspect van de scheiding voor kinderen mag niet worden genegeerd, en het is essentieel om begrip en steun te bieden aan zowel ouders als kinderen tijdens deze veeleisende periode. Door samen te werken en nieuwe tradities te creëren, kunnen ouders de feestdagen weer speciaal maken, zelfs na een scheiding. Belangrijk is ook om bewust te zijn van het minimaliseren van schade door gezamenlijke evenementen en een positieve houding te behouden. Ondanks de veranderingen kunnen ouders samenwerken om een liefdevolle en ondersteunende omgeving te creëren voor hun kinderen na de scheiding.

Lees ook meer op onze website over het ouderschapsplan en kinderen in een scheiding. 

Vergeet daarbij ook niet voor jezelf te zorgen te midden van alle veranderingen. Neem de tijd om op te laden, zodat je er mentaal en emotioneel kunt zijn voor je kinderen tijdens de feestdagen.

Samenwerken als ouders na de scheiding - ouderschapsplan

Gaan jullie uit elkaar en wil je ook een dynamisch en goed opgebouwd ouderschapsplan? Dat hoef je niet alleen te doen. Wij helpen je.

Maak daarom een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek en vraag de gratis folder over het ouderschapsplan en onze aanpak van mediation bij scheiding aan.

mayet-115-min.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!